Dubbelspelet om Nato förnedrande

I Svenska Dagbladet summerar Jonas Gummesson träffsäkert:

Regeringen Löfven driver en dubbelbottnad säkerhetspolitik. Å ena sidan lovsång till Nato med den ena stora övningen efter den andra – i dag inleds en av världens största flygövningar i Norrland. Å andra sidan tvärnej till Natomedlemskap.

Dubbelspelet började under Olof Palme som ville framstå som radikal och gjorde hårda mediala utfall mot USA samtidigt som han utökade det hemliga militära samarbetet med Nato.
Fortfarande har riksdag och regering oerhört svårt att vara ärliga och raka om Sveriges säkerhetspolitik. Jag skäms över det krumbuktande och falska agerandet, ovärdigt en demokrati. Politikerna vill hävda alliansfrihet men inte betala priset: en mångdubbelt större försvarsbudget. Istället utökar man samarbetet med Nato, men utan att erkänna att man binder upp sig till en militärallians.
Samtidigt har Sverige inga garantier för att vi får hjälp om vi skulle behöva, som förre riksdagsmannen Staffan Danielsson (C) skriver på Brännpunkt:

Ukraina är lika aktivt i Natos partnerskap som Sverige, vilket inte avhöll Ryssland det minsta.

Det är farligt när försvars- och säkerhetspolitik blir en lek med ord. Syftet är att skapa intryck av trygghet och att vi inte är ensamma, men så länge Sverige inte är medlem av Nato har vi inga som helst garantier om att vi skulle få militärt stöd i en akut situation.
Låt oss sluta med detta självbedrägeri. Antingen tredubblar vi försvarsbudgeten och försöker skapa ett försvar som är avskräckande, eller så går vi med i Nato. Allt annat är förnedrande, ovärdigt och falskt.

Rulla till toppen