Australien: IS-krigare kan förlora medborgarskap

Antalet IS-krigare som återvänt till väst räknas i tusental. När två män, som på sociala medier meddelat att de agerar å IS vägnar, attackerat en konstutställning i Texas tidigare i maj (både sköts av polis innan de hann begå massaker) frågade medierna varför polisen inte hade dessa under uppsikt. Svaret var lika rakt som alarmerande: ”det finns så många med deras profil att vi inte kan övervaka dem alla”.
I Sverige vill Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholms stad ge IS-krigare en gräddfil till bostad och jobb när de återkommer från sina insatser för Islamska staten i Syrien och övriga Mellanöstern.
De personer som visat sin lojalitet till ett samhällssystem som på alla punkter står i strid med de mänskliga rättigheterna ska alltså belönas. Det kan mycket väl vara mördare av personer som har släktingar som flytt till Sverige. Och de rödgröna ställer sig på mördarnas sida.
Antalet personer med erfarenhet från dödande av barn, kvinnor och män tycks nu också i Sverige vara så många att de tycks ha trängt in i alla delar av samhället. Aftonbladet avslöjas i Jihadist jobbade med tågsäkerhet att IS-krigare haft säkerhetstjänst för pendeltågen i Stockholm och därmed har mycket god kännedom om hur man kan genomföra terrorattacker mot hjärtat av huvudstadens trafik.
Den dag ett blodigt attentat liknande Londons och Madrids rusningstrafik sker i Stockholm, kan ingen säga att man är förvånad eller chockad över att det händer här.
Ett land som tar utvecklingen på allvar är Australien. Sidney Morning Herald rapporterar i Prime Minister Tony Abbott ’beefs up’ counter-terrorism campaign

Premiärminister Tony Abbott säger med anledning av polisutredningen efter terrordådet och gisslandramat i centrala Sidney i december att det finns skäl att skärpa lagstiftningen eftersom den inhemska terrorismen växer sig starkare, inte minskar. Den utgör ett seriöst hot mot vår säkerhet.
En sådan lagändring kan bli att medborgarskap kan dras tillbaka i vissa fall. ”Jag vet att vissa säger att de känner sig alienerade av sådana förslag, men ingen ska känna sig bortstött av regeringens insatser för att skapa trygghet i samhället och ingen ska känna sig bortstött av vår beslutsamhet att varje person i vårt land tar sina medborgerliga plikter på allvar. Våra värderingar är på riktigt, inte bara retorik”.

SVT-text rapporterar:

Terrormisstänkta ska kunna fråntas sina australiska medborgarskap även om de inte har dömts för något brott, meddelade premiärminister Abbott. Stridande för Islamiska staten jämställs med att gå i krig mot Australien.
— I båda fallen förråder man vårt land och förtjänar inte att vara australisk medborgare, menar Abbott.

Det är en intressant hållning som det ligger mycket i. Att strida för en rörelse som vill bilda en stat helt i strid med de värderingar som Sverige står för, innebär att man är en fiende till våra värderingar. De bör nekas att återvända från Syrien och Mellanösterns stridshärdar. Istället borde de skickas till en internationell domstol, i likhet med den som upprättades efter folkmordet i Rwanda 1994.
Brott mot mänskliga rättigheter ska straffas, inte belönas med förtur till bostad och kommunala jobb.

Rulla till toppen