Skuldbelägg inte Europa för flyktingvåg

Det är höjden av hyckleri när FN kritiserar Europa för flyktingströmmarna över Medelhavet, istället för de krafter som får miljoner människor att lämna sina samhällen i Mellanöstern och Afrika.
Hufvudstadsbladet rapporterar:

EU borde införa ett mer sofistikerat, modigt och mindre kallsinnigt tillvägagångssätt för att lösa migrantkrisen på Medelhavet, säger FN:s människorättskommissionär Zeid Ra’ad al-Hussein.
– Europa vänder ryggen åt några av världens mest sårbara migranter och riskerar att förvandla Medelhavet till en stor kyrkogård, sade al-Hussein. Han tillade att EU:s politik är kortsiktig och utformad för att ta hänsyn till högerpopulistiska vindar som förgiftat folkopinionen i frågan.

Vem är hänsynslös, om inte islamisterna i IS och alla de andra islamistiska extremister som kidnappar, halshugger, mördar och bränner städer och byar överallt där de kommer åt? Hur kan man kalla européer för ”kallsinniga” men inte rikta minsta kritik mot hur styrande krafter i Afrika och främre Asien utövar sin makt?
Värre dubbelmoral är svår att tänka sig. Och detta till vanvett förvrängda synsätt på vem som är bov i dramat kommer från FN och slukas okritiskt av västerländska medier.
Självklart ska människor räddas från att drunkna utanför det civiliserade Europa. Men sedan ska de resa tillbaka till den kontinent varifrån de kom. Europa kan inte ta ansvar för, och i praktiken underlätta för, ansvarslösa, förtryckande och korrupta regimer i andra delar av världen.
Skulden för flyktingkrisen vilar tungt på de muslimska samhällen i Mellanöstern och Afrika som släppt fram våldsverkare och galningar till makten över deras liv. Detta är en intern konflikt inom den muslimska världen, och det måsta vara upp till dem att lösa konflikterna. Europa kommer aldrig, hur solidariska vi än vill vara, att kunna skapa ordning och reda i dessa delar av världen. Det måste ske av dem själva.
Om inte förhoppningen om att fly till västvärlden fanns, skulle trycket på att skapa drägligare samhällen på hemmaplan öka. Ingenting kan vara viktigare än att ändra utvecklingen utanför Europa mot lugn, ordning och stabilitet i en rättsstat byggd på demokrati. Bara så kan största antal människor ges ett drägligare liv.
Europa är och bör vara beredd att hjälpa till i uppbyggnaden av sådana samhällen. Att däremot transportera många miljoner människor till Europa istället för att skapa stabilitet utanför Europa leder till nya problem och att de gamla inte löses.
Och en sak är helt klart: detta är inte Europas fel. Skulden ska läggas där den hör hemma.

Rulla till toppen