Nya Moderaterna – och sen då?

Nu har jag sett SVT:s ”dokumentär” i två delar om Nya Moderaterna (förändring, förvaltning). Som vanligt ska allt skildras med socialdemokratiska glasögon, med ständiga S-kommenterer och där S-perspektiv är utgångspunkten, även i programmet som ska avhandla annan politisk aktör. S ska alltid ha mest tid i SVT och svenska medier. Det är så förbannat antiintellektuellt och propagandistiskt. Så vänster.
Men under nästan 120 minuter fanns några repliker som är värda att lyfta fram. Inte därför att de ger några svar, men sätter fingret på det som Fredrik Reinfeldt och Nya Moderaterna inte tog tag i, och som orsakade valförlusten:

”Under ytan finns det väldigt starka känslor just nu i Sverige Det är mycket som bultar. Om politiken då möts i mitten, vill ha samförstånd och filar ner alla konflikter… Alltså, så här: man kan inte möta samhällets ökande polarisering med att partilivet får minskad polarisering. Då går det åt helvete.” — Daniel Suhonen (S)
”Det är ett nytt politiskt landskap i Sverige. En av de stora frågan är: vad ska vi göra med Sverigedemokraterna? Sanningen är att Sverige har borgerlig majoritet idag. Även om vi plötsligt fick en vänsterkoalition vid makten … Man kan faktiskt säga att det här valet inte var en sving åt vänster utan tvärtom en sväng åt höger. Och det är naturligtvis en mycket svår fråga hur man ska utnyttja detta. Vad man ska göra.” — Anders Björk (M)

Polariseringen och hatet ökar, framför allt på vänstersidan skulle jag vilja säga. På allt fler områden går det inte längre att föra en saklig diskussion utan att de på motståndarsidan häver ur sig personangrepp, tillmälen eller även vägrar fortsätta samtal i ämnet.
Jag skulle gärna se att Moderaterna och Alliansen kunde bli dem som vägrar delta i denna polarisering, vägrar hata väljare man på lösa grunder tillskriver värderingar som inte uttalats. En politisk aktör som tar människor på allvar, inte tar ifrån dem sin mänskliga värdighet om de anses ha ”fel” åsikter.
Det är ett annan sorts ledarskap som behövs nu på 10-talet, men som inte alls behövdes i början på 00-talet då Reinfeldt med flera utformade Nya Moderaterna. Frågan är om den uppgiften är för stor för nuvarande M-ledning. Men tar man inte itu med detta, kommer man att få svårt att bli lika tongivande i landets politik som Reinfeldt varit.

Rulla till toppen