Saudiavtalet kan göra Anna Kinberg Batra till statsminister

Om Miljöpartiet står fast vid att avtalet med Saudiarabien ska sägas upp senast 15 maj kan vi få en ny regeringskris på halsen. Vi har en historiskt svag regering och den kan falla samman av inre motsättningar i vår.
Socialdemokraterna har att välja mellan miljöpartisterna och svensk tillväxt. Stora exportinriktade företag ryter till på DN-Debatt och kräver att regeringen håller ingångna handelsavtal, eftersom de är viktiga för Sveriges möjlighet att exportera och skapa jobb och tillväxt.
DN:s Johan Schück skriver ofta initierat om ekonomi, men om politik är han inte lika skarp. Särskilt inte när han om regeringen och Saudiavtalet skriver:

Sammantaget blir det en öppen fråga om decemberöverenskommelsen klarar påfrestningen och vilken regering Sverige har när sommaren närmar sig. Lika oklart är det vilka partier som kommer att bestämma över statens budget

Nej, det är inte decemberöverenskommelsen som är utsatt för påfrestningar — det är det rödgröna samarbetet! Återigen har vi en journalist som ser världen utifrån socialdemokratiskt önsketänkande, att orsaken till den nya regeringskrisen är något annat än spricka mellan S och MP. Jag undrar om alla journalister på något sätt har blivit hjärntvättade av S och när detta inträffar. Är det under studierna? Sitter det i redaktionernas väggar sedan 1900-talet?
Decemberöverenskommelsens aktörer är ”partikonstellationer” som samverkar i regering eller om statsbudget. Om MP lämnar regeringen kan S sitta kvar om MP och V fortsatt lovar rösta på S-budget. Då är den rödgröna partikonstellationen intakt. Om MP däremot avsvär sig ansvaret som röstboskap åt S, ja då finns inte längre någon partikonstellation på vänstersidan som är större än Alliansen. I så fall måste Stefan Löfven enligt DÖ avgå och överlämna statsministerposten till den största partikonstellationen. Men även utan DÖ har han i detta läge små chanser att klamra sig fast vid makten.
Blanda inte samman decemberöverenskommelsen med oenighet mellan röda och gröna. Den historiskt svaga regeringen har blivit ännu svagare av inre motsättningar och hålls nu samman med tejp och tuggummi. Ska den spricka?
Det kan bli en lång vår, men 15 maj vet vi. I alla fall om den spricker på motsättningar om ingångna handelsavtal. Anna Kinberg Batra gör nog säkrast i att förbereda sig på möjligheten att snabbt flytta in i Rosenbad.

Rulla till toppen