När avgår Margot Wallström?

Efter regeringens i panik inkallade krismöte med näringslivet igårkväll till följd av att Saudiarabien trappar upp konflikten med Sverige, framträdde inte utrikesminister Margot Wallström. I Aktuellts studio intervjuades styrelseordförande i Getinge AB, Carl Bennet:

— Vi ska naturligtvis stå för våra värderingar, men vi ska också visa att vi vill ha normala förbindelser. Och jag tror man kan göra bägge delar om man gör dem på rätt sätt.
Problemet är ju utrikesminsterns kritik av Saudiarabien. Är det inte så att det här är smällar man får ta?
— Sverige ska naturligtvis stå för sina värderingar. Det står vi alla bakom. Men det är viktigt att framföra dem på ett sätt så att andra inte känner sig kränkta. Och det har man misslyckats med här. Ta Tyskland som exempel. De har en socialdemokratisk näringsminister som varit i Saudiarabien. De har förklarat vad dom tycker, precis som Sverige, men gjort det på ett annat sätt och därför fått ett annat förlopp.

Detta är förödande kritik av Margot Wallström: till skillnad från tyska socialdemokrater klarar hon inte av det diplomatiska arbetet utan kränker dom hon talar med. Motsatsen till diplomati.
I en kommentar till Saudiarabiens upptrappning säger Jacob Wallenberg:

– Det saudiska beslutet innebär en allvarlig skärpning av situationen. Beslutet kommer att få omfattande konsekvenser för svenska företags möjligheter att genomföra affärer och att därmed ha en påverkan på plats i Saudiarabien.

I Expressen skriver Daniel Schatz, som forskar om svensk Mellanösternpolitik vid Lunds universitet, Wallström bränner alla broar:

Att tre stater, inom loppet av ett halvt år, återkallat sina diplomatiska sändebud är unikt, likaså att utrikesministern är en icke-önskvärd person i Israel och ledande arabstater.

Min gissning är att Margot Wallström måste avgå för att Saudiarabien ska ändra sin konfrontatoriska linje. Och statsministern har inget val än att låta henne gå. Hon har gjort bort sig och visat sig inkompetent på det diplomatiska fältet. Dessutom har inte Sverige råd att förlora tusentals jobb och tillväxt för att Margot Wallström ska få känna sig präktig och bedriva simpel plakatpolitik i regeringsställning.
Ett tecken på att hon är på väg ut är att den socialdemokrat som uttalade sig om relationerna med Saudiarabien igår var näringsministern, inte utrikesministern.

Rulla till toppen