Vänsterextremister ser ut att segra i Grekland

Partiet Syriza bildades inför parlamentsvalet 2004 genom att 13 små vänsterfraktioner av maoister, trotskister, andra kommunister och socialister gick samman. Då fick man 3,3 procent av väljarna.
I dagens parlamentsval har denna samling blivit största parti och fått uppemot 39 procent av rösterna enligt en vallokalundersökning, rapporterar Bloomberg.
Man har lovat grekerna att de ska slippa betala tillbaka de lån som övriga eurozonens medlemsländer lånat ut för att hålla det oändligt ansvarslösa landet under armarna. Man har lovat höjda löner och pensioner – som någon annan utanför landet ska betala. Grekland har använt euron för att låna allt vad tygen håller, för att aldrig anse sig ansvarigt att betala tillbaka.
Nu har grekerna, av allt att döma, valt dessa kommunister och vänsterextremister för att fullfölja denna politik.
Tyskland och Finland har rest invändningar mot att deras skattebetalare ska fortsätta att slanta upp nya miljarder euro för Greklands sanslösa ansvarslöshet. Om Grekland inte håller ingångna avtal om sanering av statsfinanserna har förbundskansler Angela Merkel antytt att Grekland inte får några fler lån och då måste lämna eurozonen.
Det är lika bra att detta sker, snabbt och utan pardon. De som missköter sin ekonomi måste lära sig att priset för det blir högt, mycket högt. Grekland bör kastas ut med huvudet före om man inte fullföljer de avtal som slutits kring krispaketen.

Rulla till toppen