Socialdemokraterna nästan utplånade i Grekland

Det pågår nu i medierna en vilseledande ommålning av det grekiska valets segrare, vänsterextremisterna i Syriza. Det framställs som om det vore ett vanligt socialdemokratiskt parti, men det är inte sant. Syriza är ett vänsterextremistiskt parti långt ut på vänsterkanten som bildades inför parlamentsvalet 2004 genom att 13 små vänsterfraktioner av maoister, trotskister, andra kommunister och socialister gick samman. I valet samma år fick man 3,3 procent av väljarna.
Svenska medier vill utmåla dessa extremister som mer rumsrena av två skäl: man gillar vänstersegrar och vill fira framgångar för vänsterkrafter. Det lyste lycka ur ögonen på SVT:s utsände reporter när hon beskrev hur segerrusiga Syriza var under valdagen.
Ett andra skäl är att beskriva Syriza som enbart ett vänsterparti och inte vänsterextremt, är att dölja att Greklands socialdemokratiska parti Pasok närmast blivit utplånat. Pasok, som regerat landet i årtionden och har nära band med svensk socialdemokrati, fick bara 4,7 procent av väljarnas röster. Det är något som Stefan Löfven och Magdalena Andersson säkert inte vill påminnas om. Och medierna hjälper gärna till att dölja det.

Rulla till toppen