Partiledarna trampar vatten

Tonläget var högt i riksdagens partiledardebatt, men innehållet var tunt. Regeringen har ingenting att visa upp efter 100 dagar. Men inte heller Alliansen var särskilt energisk. Man kan som ny opposition inte klaga på verklighetens brister eftersom man har stort ansvar för läget och man har inte hunnit formulera sin politik framåt. Sverigedemokraterna drev misstroendevotum mot statsministern. Det var läge i höstas och det kan bli nytt läge om regeringen bryter mot decemberöverenskommelsen, men just nu är inte rätt läge.
Det mest intressanta var att C, FP och KD kritiserade Sverigedemokraternas utrikes- och försvarspolitik visavi Ryssland. I Europaparlamentet röstar man på ett sätt som är till stöd för Putins regim och till Ukrainas nackdel. Sverigedemokraterna vill inte heller utreda vad ett svenskt Nato-medlemskap skulle betyda. En annars driven Mattias Karlsson svajade här på målet.
Anna Kinberg Batra gjorde sin första partiledardebatt, men angreppen mot regeringen var förutsägbara. Så var också Stefan Löfvens svar. Det är viktigt att Kinberg Batra fullföljer Reinfeldt och Borgs strategi när det gäller skatterna. Det är övertydligt att Löfven hoppas på en skattediskussion så som den fördes under Bo Lundgrens tid, dvs kunna utmåla sänkta skatter som ett kallt och osolidariskt rikemansprojekt.
Gustaf Fridolin gjorde en principiell utläggning om yttrandefriheten mot bakgrund av terrordådet mot tidskriftsredaktionen för Charlie Hebdo i Paris. Men för att lyckas skulle han behövt konkretisera de vackra orden. När så inte sker smälter budskapet ihop till snömos.
Debatten var ingen fullträff för någon. Ska Löfven förbli chef för en traineeregering eller ska de formulera politik, och i så fall vilken? Ska Alliansen komma ur förlusten av makten och formulera ett slagkraftigt alternativ? Kommer den nya laguppställningen med Kinberg Batra att vinna folkets förtroende på samma sätt som Reinfeldt och Borg? Kommer Sverigedemokraterna att bli ett bredare parti eller förbli ett enfrågeparti?
Vi fick inga svar idag. Vi får vänta på nästa debatt i vår. Minst.

Rulla till toppen