Varför snubblar Löfven?

Flera av bloggens läsare skriver och undrar vad jag tror om anledningen till att Stefan Löfven agerar så taffligt.
Jag tycker mig se en röd tråd i Löfvens och S-ledningens agerande: de har stenhårt trott på medierösterna som skadeglatt utropat att “Alliansen är död” efter valet i september. Även riksdagsledamöter i de borgerliga partierna har givit Löfven hopp genom att säga att varje parti behöver utveckla sig själva nu när de är i opposition.
Socialdemokratins högsta önskan är att man ska kunna återgå till gamla goda tider, före Alliansens bildande, då S med enkelhet kunnat spela ut de borgerliga partierna mot varandra. Härska genom att söndra.
Det var därför S tog med MP i regeringen men sparkade ut V. Det var därför Löfven lockade och pockade gentemot FP och C men inte ville tala om Alliansen.
Även sedan Löfven sagt att han ska /hotat att/ utlysa extra val har han bifogat en brasklapp: han beslutar om extraval i slutet av december om inte någon hör av sig dessförinnan. Det är ett sista försök att få framför allt FP, som backade i valet och säkert inte ser fram emot ny valrörelse, att komma krypande och rädda S-MP-regeringen.
Men Alliansen har hållit ihop. Inget parti har fronderat och räddat Löfven.
Det har gjort Socialdemokratin desperat. Extraval är den sista dramatiska åtgärden man kan vidta för att försöka spräcka Alliansen.
Man kommer inte att lyckas.
Därför framstår man som förlorare. Med all rätt.
Stefan Löfven har tappat kraftigt i förtroende mellan september och december, enligt Aftonbladets mätning. Från 49 procent till 39 procent av väljarna som har stort eller mycket stort förtroende för honom. Gustaf Fridolin har tappat lika mycket, från 40 till 30 procent. Därmed har han halkat efter alla Alliansens partiledare: Annie Lööf har ökat från 26 till 35 procent. Högglund har 35 procent och Björklund 33 procent. Jumbo bland regeringsalternativens ledare intar Åsa Romson med katastrofala 18 procents förtroende. Det är mindre än Jimmie Åkesson som har 23 procent. Anna Kinberg Batra har redan innan hon valts 33 procent.
Nu är frågan om dessa förtroendesiffror är en föraning om valsiffror i extravalet i mars. Jag vill tro det.

Rulla till toppen