Så kan en ny Alliansregering se ut

Jag vet. ”Man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten”, som den gamle centerledaren Gunnar Hedlund sa. Ta inte ut några segrar i förskott.
Men när Stefan Löfvens förtroende faller och nya mätningar av partisympatier visar att Alliansen är största block, kan man inte låta bli att fundera på hur en ny regering kan se ut i mars 2015. Regeringen kan bantas från 24 till 19 ministrar (det är viktigt att ha kunnigt folk kvar i riksdagen):
Statsminister Anna Kinberg Batra (M)
Utrikesminister Carl Bildt (M)
Justitieminister Karin Åhman (opol)
Finansminister Ulf Kristersson (M)
Socialminister Göran Hägglund (KD)
Näringsminister Annie Lööf (C)
Försvarsminister Jan Björklund (FP)
Utbildningsminister Birgitta Ohlsson (FP)
Kulturminister PJ Anders Linder (borgerlig)
Arbetsm.minister Elisabeth Svantesson (M)
Migrations/integrationsmin Tobias Billström (M)
Miljöminister Lena Ek (C)
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)
Infrastrukturminister Hanif Bali (M)
Socialförsäkr.min Catharina Elmsäter-Svärd (M)
Barn/äldreminister Maria Larsson (KD)
Handelsminister Ewa Björling (M)
Finansmarknadsmin Peter Norman (M)
Biståndsminister Karin Enström (M)
Jag tycker regeringen ska återgå till praxis att kunna välja statsråd som har kompetens utanför partipolitiken. Här är två kunniga personer jag gärna skulle vilja se på två viktiga områden, justitie och kultur:
Karin Åhman är professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet. Hennes forskningsinriktning är konstitutionell rätt med fokus på fri- och rättigheter, särskilt äganderätten. Hon skulle kunna lyfta de medborgerliga rättigheter som ofta försvinner när olika politiska intressen vägs mot varandra.
PJ Anders Linder är chefredaktör för Axess och litteraturvetare. Han har ett öra för en bredare samhälls- och kulturdiskussion än den partipolitiska, byggd på borgerliga värderingar.
Jan Björklund skulle bli en utmärkt försvarsminister och hans partikollega Birgitta Ohlsson får ta över utbildningsdepartementet.
Ulf Kristersson blev idag moderaternas nye ekonomiske talesperson och är självskriven som ny finansminister. Om någon har erfarenhet och förmåga att efterträda Anders Borg så är det Kristersson.
Tobias Billström får ansvar för både migration och integration i arbetsmarknadsdepartementet, där dessa frågor hör hemma.
Hanif Bali är 27-årig riksdagsledamot som visat framfötterna.
Detta skulle kunna bli en regering som både förvaltar det Reinfeldt-regeringen gjorde utomordentligt bra, men samtidigt förnya politiken på områden där de tidigare regeringarna inte lyckats särskilt väl: kultur, juridik, försvar och integration/migration.

Rulla till toppen