Så ser Löfvens taktik ut

SVT ställer omedelbart upp som en valstuga för Socialdemokratin och ger Stefan Löfven möjlighet att på bästa sändningstid i ”Skavlan” starta valkampanjen inför extravalet.
Där talar han vackert om samarbete över blockgränsen, men Löfven tiger naturligtvis om att han bara sökt sådant samarbete som skulle ta död på Allianssamarbetet. Programledaren är antingen politiskt obegåvad eller så partisk att han inte på något sätt pressar Löfven om hans agerande.
Hela grunden till den uppkomna situationen beror på att Löfven enbart vänt sig till FP och C med förhandlingsinviter. Först i sista stund, natten innan budgetomröstningen, bjuder S-ledaren in alla fyra Allianspartier. Då som en panikåtgärd, eller för att efteråt kunna säga, som hos Skavlan, att han tagit initiativ till samarbete.
Om han velat samarbete hade han gjort det han gjorde på tisdagsnatten direkt efter valet. Det gjorde han inte. Istället använde han talet om samarbete för att försöka slå in en kil mellan Allianspartierna. Det är ett cyniskt och oärligt agerande enbart syftande till att försöka försvaga motståndarna. Det är raka motsatsen till att söka samarbete. Det är arrogant maktspel.
Skälet till nyval är att Löfven inte ville avgå och erkänna misslyckandet. Med nyval kan han skjuta misslyckandet några månader framåt och hoppas att något oväntat ska hända.
Ett valtaktiskt utspel har vi redan sett: såväl finansminister Magdalena Andersson, statsminister Stefan Löfven och miljöminister Åsa Romson beskriver nu Sverigedemokraterna som ”nyfascistiskt”.
Avsikten är allmänt att skämma ut och skrämma SD-väljarna, men mer specifikt tror jag att man hoppas skrämma borgerliga socialliberala väljare, främst i FP, att överge Alliansen för S i det fall de borgerliga börjar kritiskt granska den förda integrationspolitiken. S kommer att stämpla sådan analys för främlingsfientlig och vara ett sätt att vika ner sig för nyfascism.
Man vill också försöka stoppa de liberala ledarredaktioner som påbörjat omprövning av den integrationspolitik som misslyckas.
Det borde inte få ske. På varje politikområde där brister är allmänt kända måste omprövning ske. Kritiskt tänkande får inte censureras och stoppas. Jag hoppas inte Dagens Industri, Svenska Dagbladet och Expressen och andra låter sig skrämmas av de glåpord som S-MP-regeringen förmodligen kommer att kasta ur sig mot alla som ifrågasätter minsta förändring av förd politik i invandringsfrågan.

Rulla till toppen