Om Löfven luras ställs misstroendeförklaring

Jag fortsätter förvånas över hur lite folk i sociala och andra medier kan om politik. I flera dagar har det hetat att de borgerliga blir lurade i decemberöverenskommelsen. På dagens ledarsida i Svenska Dagbladet heter det att det finns ett dilemma i att utfästa löften i åtta år: ”Löfven får åtminstone en kortsiktig vinst — makt, nu.” Ledarartikeln varnar också för att Löfven kan pressa in all lagstiftning i budgetprocessen och därmed omöjliggöra oppositionspolitik.
Men varför skulle Alliansen sitta overksam om Löfven försöker luras eller övertolka överenskommelsen? Varför?
Om detta sker så finns ett instrument i Sveriges Riksdag som heter misstroendeförklaring. Det är bara att rikta sådant mot statsministern och sedan rösta för att fälla regeringen. Alliansen måste visserligen ha stöd av Sverigedemokraterna, men de vill ju redan nu rikta ett sådant.
När minst 175 ledamöter röstat för misstroendeförklaring måste Löfven antingen avgå eller utlysa nyval. Men hur lätt på hand han är att tala om nyval, är det ju det som ligger närmast. I en sådan valrörelse kommer Löfvens svek att vara en bärande fråga. Alliansen har tagit ett mycket stort ansvar för Sverige genom att ingå överenskommelsen medan Socialdemokratin har försökt utnyttja det i eget partiintresse. En sådan valrörelse blir inte helt enkelt för dem som svikit Sverige.
Bara därför att man ingått en överenskommelse finns inget som säger att man ska hålla fast vid den om motparten sviker. Då är man fri att pröva andra vägar, exempelvis att göra som Bildtregeringen 1991-94 gjorde med Ny Demokrati. Inte förhandla med, men samtala med det nya vågmästarpartiet. Om Socialdemokratin sviker decemberöverenskommelsen ger det i högsta grad legitimitet åt Alliansen att söka andra vägar.

Rulla till toppen