Hotet mot friheten

Mer än 13 år efter elfte september kommer Dagens Nyheter i dagens huvudledare, Fritt ord under hot, fram till följande:

Den militanta jihadismens framväxt är ett dråpslag mot det fria samtalet och den fria journalistiken.

Det är märkligt att mediebranschen har så svårt att se skillnaden mellan krafter för det goda, dvs frihet och demokrati, och det onda, dvs förtryck och våld. Denna blogg har gång på gång visat hur västerlandets medier har gått just de militanta jihadisternas ärenden genom att ständigt och jämt kritisera västvärldens brister men förtiga det avskyvärda och avsiktliga hos de krafter som hatar väst. Under hela Irakkriget var det självklart för DN att kritisera USA och ursäkta jihadisterna (under den groteska relativismen i uttrycket ”den enes terrorist den andres frihetskämpe”).
Äntligen har i alla fall delar av DN förstått att jihadister inte är någons frihetskämpe, utan alla civilisationers undergång i blod, mord och vanvettigt förtryck.
Tänk om denna tillfälliga klarsyn i juletid kunde bli mer uthållig och sprida sig till alla redaktioner….

Rulla till toppen