Allt annat än nyval vore skandal

Det spekuleras i medierna om att det pågår ”hemliga” förhandlingar mellan regeringen och allianspartierna som skulle kunna leda till att Stefan Löfven inte utlyser nyval efter julhelgen. Jag vet inte varifrån dessa rykten kommer, men jag tror inte på dem.
För det första är alternativet till nyval att Löfven avgår. Det är bara genom beskedet att han ska utlysa nyval som han kan klamra sig fast vid makten. Löfven lovade väljarna att han inte skulle administrera en borgerlig budget. Det är ju exakt vad han nu gör, och det är möjligt enbart därför att han ställt in landet på nyval 22 mars. Han har lovat strid om ekonomiska politiken och att väljarna ska få avgöra: fortsatt rödgrön röra eller alliansens regeringsvana som internationellt fått toppbetyg.
Låt nu väljarna avgöra!
För det andra: ryktena kan komma av att regeringen vill göra upp med Alliansen om reglerna för en regering i minoritet i enlighet med det alliansens ledare framfört i en debattartikel. Men sådana förhandlingar betyder inte på något sätt att nyvalet skulle ställas in. Snarare är det regler som ska gälla efter nyvalet, då Alliansen kan vara störst men sakna egen majoritet. Journalisterna kan alltså, som så ofta, misstolkat vad som sker i politiken.
Själv är jag emot sådana regelförändringar. Här håller jag med miljöpartisten Peter Eriksson, som inte tycker man ska trixa med riksdagens röstningsregler för att underlätta för en minoritet att kringgå väljarnas utslag i val. Väljarna talar om vilka maktförhållanden de vill se, sedan är det upp till de valda att ta ansvar för den situation som uppstår — moraliskt, praktiskt och som de ledare för landet de förväntas vara.
Skälet till det rödgröna stöket är att Socialdemokraterna till varje pris — även till priset av att sänka landets ekonomiska trovärdighet — vill splittra Alliansen så att Socialdemokraterna, likt på 1900-talet, kan regera vidare vad som än händer genom att ställa de borgerliga mot varandra.
Allianspartiernas ledare har inte accepterat denna återgång till S-hegemoni i svensk politik. S är inte längre den största aktören i svensk politik. Man är en mindre spelare än Alliansen. Och det är något som socialdemokrater ännu inte tagit in i sina hjärnor. Det är därför vi går till nyval.
Låt nu väljarna ge besked.

Rulla till toppen