Danmark: Löfven har lidit stort nederlag

Intressant att se att danska journalister bättre än svenska förstår att analysera svenskt politiskt maktspel. Med anledning av decemberöverenskommelsen skriver EU-korrespondenten Ole Rydborg vid Danmarks Radio (motsvarigheten till SVT), Avtalet ett stort nederlag för statsminister Löfven:

Svenska socialdemokratin har enbart haft en överordnat målsättning i år. Att komma till makten i riksdagsvalet i september och att en gång för alla splittra det borgerlige regeringsalternativet, Alliansen, som har regerat Sverige de senaste åtta år.
Löfven vann regeringsmakten. Men med den så kallade decemberöverenskommelsen, som den rödgröna regeringen ingått med de fyra borgerliga partierna i Sverige, så har Stefan Löfven politiskt lidit ett stort nederlag.
För med överenskommelsen står det borgerliga regeringsalternativet starkare, och hela det socialdemokratiska projekt att försöka splittra det borgerliga lägret ligger i ruiner.

Äntligen en journalist och kommentator som fattar politik! Vi måste tydligen gå över sundet för att finna media med huvudet då skaft och förmåga att se genom retorik, dimridåer, twitterstormar och allmänt missnöje med läget.
Just det Ole Rydborg skriver är den historiska, långsiktiga poängen med decemberöverenskommelsen. Kortsiktigt finns tveksamheter, men de är små i förhållande till just detta fullständiga misslyckande för den överordnade socialdemokratiska strategin att splittra Alliansen.
Överenskommelsen befäster regeringsalternativen och förhindrar S från att göra om kohandeln 1933 med bondeförbundet som resulterade i 44 år av oavbruten socialdemokratisk regeringsmakt.
Jag blev veckorna efter valet orolig över att partiföreträdare inom Alliansen började tala om att höstens budgetmotion (den riksdagen sedan antog för 2015) var den sista gemensamma som Alliansen skulle lägga fram. Sedan skulle partierna gå fram med var sin budget.
Nu har denna viljeyttring återkommit i mediekommentarer (se DN). Efter decemberöverenskommelsen, där blockpolitiken blir officiellt etablerad, är det lättare för partierna att profilera sig var och en utan att försvaga regeringsalternativen. Enskilda budgetmotioner är okej om man också trovärdigt demonstrerar avsikten att tillsammans vinna valet 2018. Det kan ske genom en gemensam motion om den övergripande och långsiktiga inriktningen och ramarna för statsfinanserna, samtidigt som man deklarerar att man under valåret kommer att lägga fram en gemensam budget och ekonomisk politik för 2019.
Överenskommelsen har faktiskt givit Alliansens partier svängrum att balansera de enskilda partiernas behov med viljan att tillsammans vinna nästa val. Överenskommelsen kan därmed ha lagt grunden för en hårdare, vassare och tuffare profilering av de borgerliga värderingarna. Det är upp till M, C, FP och KD att visa att man ligger i takt med tiden, förstår människornas verklighet och har idéerna att göra Sverige bättre.

Rulla till toppen