Bra med nyval 22 mars

Klockan 16.00 röstade riksdagen igenom Alliansens budgetförslag med 182 röster mot 153 röster för rödgröna regeringens förslag.
”Det är ett totalt misslyckande för socialdemokraterna”, säger centerledaren Annie Lööf i Aftonbladets webb-tv.
”Socialdemokraterna har förlorat sitt främsta politiska trumfkort – regeringsdugligheten”, säger Expressens kolumnist K-G Bergström och tangerar därmed det denna blogg skrev i morse: ”Det är inte längre S som är solen med de övriga partierna snurrande runt dem likt planeter”.
Klockan 16.50 hade statsminister Stefan Löfven pressträff och meddelade att han utlyser extraval till 22 mars 2015.
Efter att skyllt situationen på alla andra så överlåter han avgörandet till svenska folket. Det är bra.
Han tänker fortsätta samarbetet med MP: ”Vi har en regering ihop och vi har en budget ihop – och det är det vi vi går till val på”, sa Löfven. Det betyder att S och MP går till val gemensamt, ett besked de inte gav väljarna före förra valet i höstas.
I valet kommer två regeringsalternativ att stå mot varandra, dels S-MP som misslyckats på två månader och dels M-C-FP-KD som burit upp ett regeringsansvar i åtta år och som runt om i Europa och världen sett som ett föredöme.
Det enda oklara (och kanske ett avgörande skäl till att Löfven utlyst extraval) är att Moderaterna saknar partiledare. Fredrik Reinfeldts efterträdare måste nu snabbt utses. I övrigt är Alliansen väl förbredd för att gå till folket med den politik man utformat gemensamt.

Rulla till toppen