Sverige vinner om SD röstar på Alliansen

I SVT får Socialdemokrater propagera hårt för att alla ska underkasta sig S-MP-styret. Finansutskottet sammanträder nu för att lägga fast de slutliga förslag till statsbudget som riksdagen ska rösta om på onsdag den 3 december.
För mig framstår det som att Sverige skulle vinna om Sverigedemokraterna röstar på Alliansens budgetförslag, när deras eget fallit. Staten får en mer ansvarsfull ekonomisk politik om Alliansens budget vinner.
Men vad händer med regeringen? Löfven måste avgå eller hänga sig kvar till 29 december för att utlysa nyval. Mest troligt är att han avgår.
Talmannen får då försöka finna en ny regeringsbildare. Ett alternativ är det SvD:s ledarredaktion framfört: att Löfven får uppdrag att bilda en enpartiregering och hålla MP utanför. Det skulle vara ett framsteg också för S, med tanke på allt strul med att regeringen bränner hundratals miljoner på att låta MP ”samtala” om Förbifart Stockholm vars byggande stoppats.
Ett annat alternativ är det som nämnts här i bloggen, att Alliansen får uppdraget av talmannen att bilda regering. Om inte Fredrik Reinfeldt, som ännu är partiledare för M, vill återkomma, blir det Annie Lööfs ansvar som partiledare för näst största Alliansparti att bilda regering. Detta är logiskt med tanke på att Alliansens budget då redan är antagen av riksdagen.
Jag får dock känslan av att Alliansfolket inte vill komma tillbaka till regeringsmakten med det skakiga underlag man har i riksdagen. Det är bättre att låta Stefan Löfven regera sig sönder och samman. Då kan Alliansen vinna nästa val med starkare parlamentariskt stöd.
Själv håller jag fast vid det jag skrivit sedan i somras, att det bästa vore nyval. Just därför att vi behöver en regering med ett tydligt mandat. I ett sådant nyval vet väljarna, till skillnad från vad man visste vid ordinarie valet i september, vilken soppa det är att välja rödgrön röra.
Men som sagt, fram till onsdag är huvudfrågan vilken ekonomisk politik landet ska föra. Alliansens eller rödgrön röra. Det valet är inte så svårt att göra.

Rulla till toppen