SD borde rösta på Alliansens budget

Aftonbladet har intervjuat källor inom Sverigedemokraterna som påpekar att partiets riksdagsledamöter mycket väl kan komma att rösta på Alliansens budgetförslag när deras egen budget fallit. Man är irriterade på att medierna inte tar denna möjlighet — i Aftonbladet beskrivet som ”hot” — på allvar.
Om jag varit i deras situation hade jag röstat på oppositionens budget och därmed fällt den svagaste regering Sverige haft sedan expeditionsministärerna på 1920-talet.
I Aftonbladet ger Lena Mellin flera skäl till varför Sverigedemokraterna tjänar på att hota om att rösta bort S-MP-V budgeten: 1) visa vem som har makten som vågmästare, 2) hamna i medieuppmärksamhetens centrum, 3) och därmed få ut sitt politiska budskap.
Jag delar denna analys. Men hon har fel när hon sedan jämför med Ingvar Carlsson (S) som efterträdde sig själv som statsminister 1990. Då fanns en vänstermajoritet i riksdagen, så bara S slopade kontroversiella förslag kunde man få med sig Vänsterpartiet och regera vidare som om inget hänt.
Så är det inte nu. Mellin glider dessutom undan vad den jämförelsen egentligen signalerar: att Löfven borde dumpa MP och komma tillbaka med en enpartiregering (så som Svenska Dagbladets ledarredaktion föreslagit). Jag förstår inte varför Mellin inte vågar skriva det rakt ut. Det vore en enorm framgång för Löfven om SD gav S skäl att göra sig av med detta regeringsodugliga parti.
Men som sagt, det är inte 1990. Om SD röstat fram Alliansens budget, vill då Löfven verkligen vara statsminister och genomföra borgerlig ekonomisk politik?
Nej, jag tror att om regeringens budget faller, kommer Stefan Löfven att utlysa nyval. Som tidigast kan han göra det till söndagen den 29 mars 2015.
Den allmänna uppfattningen i medierna är att alla partier utom SD har något att förlora på extraval. Det håller jag inte med om.
Löfven har faktiskt något att vinna på extraval. Han kan peka på hur viktig regeringsduglighet är, att plakatpolitik inte räcker och därmed dra väljare från MP-V-FI. Han kommer inte att få egen majoritet men S kan framställa sig som det enda seriösa vänsteralternativet och börja vinna tillbaka väljare. Att gå i opposition och profilera sig inför 2018 är något jag skulle föredra framför att regera med motståndarnas budget och ständigt störas av miljömuppar i regeringsarbetet.
Allianspartierna kan peka på att vänstersidan inte är regeringsduglig. Det budskapet lär ingen kunna missförstå. Sverigedemokraterna kanske inte vinner så många nya väljare, men ingen kan längre negligera partiet. Ingen kan förneka den makt partiet har. Den mentala förnekelse som ännu råder om Sverigedemokraterna skulle försvinna sedan de visat vilken makt de faktiskt har. Övriga skulle tvingas börja samtala med sina kollegor från SD.
De flesta har att vinna på att riksdagen onsdagen den 3 december antar Alliansens förslag till statsbudget och att statsminister Stefan Löfven utlyser extraval.

Rulla till toppen