Förste svarte sydstatssenatorn sedan inbördeskriget

Republikanernas seger i mellanårsvalet är historisk i många avseenden. Republikanen Tim Scott, 49, blir den förste afro-amerikanske senatorn från en sydstat sedan inbördeskriget på 1860-talet. Han hade starkt stöd av TeaParty-rörelsen.
Det tål att rapporteras eftersom svenska massmedier göder fördomar om att republikaner i allmänhet och TeaParty-folk i synnerhet är vita töntar med rasistiska tendenser. Att Scott är republikan är logiskt, eftersom det var Lincolns republikanska parti som avskaffade slaveriet mot demokraternas vilja. Det har även svenska professorer svårt att komma ihåg.
Tim Scott växte upp i Charleston, South Carolina, med frånskild mamma som arbetade som sjukvårdsbiträde och bror som nu är sergeant i armén. Tack vare fotbollsstipendium kunde han studera och ta fil.kand i samhällskunskap. Han startade sedan egen firma som försäkringsrådgivare.
Efter politiska uppdrag på lokal nivå blev han kongressman 2008 och därmed den förste svarte kongressmannen från amerikanska södern på över 100 år. Han omvaldes 2010 och 2012. I går vann han valet till den synnerligen prestigefulla senaten.
Scott har agerat för att liberalisera arbetsmarknaden i delstaten. Med en företagsvänlig politik skapas fler jobb. Scott vill få folk i arbete, inte låta dem hamna i bidragsberoende. Av samma skäl röstar han för skattesänkningar och mindre stat.
Han var inte den ende afro-amerikanen bland republikanska kandidater som vann och tar plats i Washington DC. Det blir intressant att se hur alla nyvalda kandidater kommer att utveckla amerikansk politik.
Se mer: Guardian i Tim Scott becomes first black senator elected in south since Reconstruction, NBC i Black Republicans break barriers: Mia Love and Tim Scott win big, Life News i Black Pro-Life Candidates Tim Scott, Mia Love and Will Hurd Win Huge Victories

Rulla till toppen