Bonddotter, mamma, överste – president?

Delstaten Iowa har valt sin första kvinnliga senator: Joni Ernst, 44. I somras låg hon tio procentenheter efter sin demokratiske motståndare. Nu vann hon 52 procent mot 44. Ernst har bedrivit en energisk debatt med inslag av humor. Hon blev känd över hela landet med en 30 sekunders reklamfilm där hon i en grishage deklarerade:

— Jag kastrerade griskultingar när jag växte upp på en bondgård i Iowa. Så jag vet hur man skär bort valfläsk i Washington. Där finns många som slösar med skattepengar, låt oss få dem att skrika.

Joni Ernst växte upp med blygsamma omständigheter på landsbygden. Tack vare att hon tog värvning i armén fick hon möjlighet att studera till fil.kand i statsvetenskap och senare mastersexamen i management vid Columbus collage.
Under Irakkriget var hon kompanichef i 14 månader 2004-5 och är alltså krigsveteran. Väl hemma igen har hon blivit överstelöjtnant i delstatens nationalgarde.
Denna bakgrund är en av orsakerna till att hon varit framgångsrik. Under hösten har IS-extremisternas framfart i Syrien och Irak visat att USA behöver ledare som behärskar utrikes- och säkerhetspolitik. Ernst har anklagat sin demokratiske motståndare för att rusta ner försvaret och svika de amerikanska soldaterna.
Inte heller i inrikespolitiken har president Obama och demokraterna visat ledarskap utan varit passiva, förvirrade och handlingsförlamade. Washington Post tillhörde Obamas hejarklack i tidigare val men igår, på valdagen, skrev man, Where did Obama go wrong?

Obamas resa från triumf och demokratisk hjälte till en kvarnsten som tynger ner hans partis chanser har gått snabbt. Det är berättelsen om en president som återkommande blir sidsteppad av en rad kriser, vissa självförvållade, och som skapat en vida spridd uppfattning om att Vita huset inte hanterar dem väl.

Denna brist på ledarskap och kompetens har givit kandidater med ledarerfarenheter ett övertag.
Republikanerna har haft interna strider om man ska gå mot mitten eller bli mer radikala. Resultatet är, så som jag uppfattar det, att man inte går mot mitten men inte heller långt ut på konservativa flanken. Men framför allt har partiet vaskat fram seriösa kandidater som väljarna kan känna förtroende för. Man får inte glömma att i USA röstar man alltid på en person i enmansvalkretsar.
Joni Ernst är just en sådan kandidat: en spännande livshistoria, tydliga ledarerfarenheter och tydliga konservativa värderingar utan att vara extrem — med amerikanska mått. Hon kombinerar en liberal ekonomisk politik (skattesänkningar och minskad offentlig budget) med konservativt försvar för medborgarnas rätt att bära vapen. Hon får högsta betyg av National Rifle Association.
Hon står för traditionella kristna värderingar om att begränsa abort och slå vakt om äktenskapet, men försvarar det med delvis liberala argument (för god tillgång på preventivmedel). Hon har också nyliberal ådra då hon är för legalisering av marijuana för medicinskt bruk.
Detta är en mix av konservativa och klassiskt liberala värderingar som uppenbart lockar många. Lägg till det ett gott humör och oräddhet i mötet med väljare och medier (se gärna CNN:s inslag via länk nedan).
Om Joni Ernst sköter sitt uppdrag i senaten lika väl som sin valkampanj kan det inte uteslutas att hon kommer att vara med i presidentvalsdiskussionen inför valet 2016.
Se valfilmer i YouTube: Make them Squeal, Duty, Honor, and Iowa.
Se tacktal: “We Are Going To Make Them Squeal”.
Se mer: CNN i Too liberal vs. too conservative in Iowa Senate race, Guardian i Former pig castrator Joni Ernst poised to win Iowa Senate seat for Republicans, Des Moines Register i Ernst takes 7-point lead, Washington Post i Democrats use sexism against Ernst, Los Angeles Times i Joni Ernst on Democrats sexist remarks: ‘Shake it off’, The Week i The rise of Joni Ernst — and the return of the Bush-era GOP, On The Issues i Citat och profilfrågor

Rulla till toppen