De kloka rösterna i svensk skugga

Idag avgör svenska folket hur maktbalansen ska se ut i riksdagen. Förnyat stöd för Alliansregering eller en rödgrön röra?
Men på en mer grundläggande nivå, i samhällsdebatten som påverkar attityder och klimatet i vårt land, går utvecklingen åt fel håll. ”Poeter” med invandraridentitet sprider hat och framför budskap i radio om att ge borgerliga nackskott. Denna hårdnande ton i offentlig debatt är lika avgörande för samhällsutvecklingen som hur det går i riksdagsvalet.
Samtidigt får ytliga eller tramsiga röster allt större utrymme i medierna, medan de kloka och reflekterande försvinner ut i marginalen.
Ett exempel är senaste Neo, som på omslaget har ”komikern” Soran Ismail medan den utmanövrerade S-politikern Nalin Pekgul får en mindre intervju inne i tidningen. Ismail sprider politiska korrektheter för att vinna sympati och tjäna pengar. Nalin Pekgul har konsekvent framfört obekväma sanningar och fått betala ett högt pris: hon har förlorat sin riksdagsplats och hon röstades bort som S-kvinnornas ordförande.
Det är så otroligt sorgligt att Nalin Pekgul hela tiden petas bort från samhällsdebattens stora scen.
Hon har ofta insiktsfulla analyser byggda på fast och stabil förankring i vardagen. Ett av de vassaste inläggen i integrationsdebatten stod hon för under Folk och försvars konferens i Sälen 2010, då hon gav mig insikt om muslimers relation till islam. Helt underbart att få saken utredd så tydligt och logiskt.
Pekgul har i sommar kommit ut med ny bok, Jag är ju svensk (Recito, 2014). Det är om denna hon — trots allt och glädjande nog — blivit intervjuad i Neo, Låt islamisterna bilda ett eget parti.

Neo frågar: I boken skriver ni att högern har varit bättre på att försvara individen från religiöst förtryck, kan du utveckla?
— Högern och vänstern har bytt plats i de här frågorna. Historiskt har det varit vänstern som försvarat individens frihet.
— Men plötsligt finns de inom vänstern som själva unnar sig rätten till självständighet och frihet, men samtidigt visar sådan ”förståelse” för andra kulturer att de låter kvinnorna och andra förtryckas.

En klok insikt om ett brännande dagsaktuellt samhällsproblem som ingen ”komiker” eller ”poet” förstår eller ens är i närheten av att problematisera.
Nalin Pekgul är en viktig röst, i synnerhet om vi kunde få en öppen diskussion om integration och svenskhet istället för det hat som nu polariserar extremvänster mot sverigedemokrater.
Men dit verkar det allt längre.
Mer om boken: DN i Fanatiker lockar med identitet, Sveriges Radio i Pekgul om fundamentalism

Rulla till toppen