Blocköverskridande samarbete gynnar SD

Socialdemokraterna talar sig varma intill kokpunkten om att blockpolitiken måste vara slut, att Alliansen måste dö och att de borgerliga måste acceptera blocköverskridande samarbete. I klartext betyder det att ett parti på 30 procent anser sig kunna diktera politiken som om de hade 51 procent av väljarna. Alla ska lägga sig platt för Socialdemokraterna.
Detta vidriga maktspråk borde motarbetas av demokratiska skäl. Ett ytterligare skäl anger Anna-Lena Lodenius som med hänvisning till Europa skriver på SvD-Brännpunkt:

[P]opulistiska partier, som lever högt på att kritisera etablissemanget, kan framställa sig som det enda alternativet till den förda politiken när alla partier trängs i mitten. Om de mobbas ut framstår de ännu mer som sanningssägare och outsiders, vilket snarast stärker deras ställning bland väljarna.

Hon visar att länder med omfattande samarbete över blockgränsen gynnar nya populistiska partier. Österrike är ett exemplet. Jörg Haiders parti ökade till 27 procent i parlamentsvalet sedan socialdemokrater och borgerliga länge regerat tillsammans.
De som talar om blocköverskridande samarbete borde reflektera över detta. Vill man ge SD denna gåva? 27 procent i kommande riksdagsval…

Rulla till toppen