Årets valfilmer betygsatta

Kreativiteten kring valfilmer inför riksdagsvalet tycks ha avtagit jämfört med tidigare. Eller så har man inte lika mycket budskap att spela med i denna energifattiga valrörelse.
Men Folkpartiets valfilm är en fullträff. Jan Björklund får med väldigt mycket info. Och lyfter samtidigt sin paradfråga. Filmen får högsta betyg, en 5:a.
Centerpartiets valfilm är av den sorten att man antingen gillar eller avskyr den. Jag gillar att man provar nya grepp och filmen skapar en stämning, men jag saknar raka och konkreta budskap. Får en 4:a av 5 möjliga.
Moderaterna återanvänder upplägg med humor, vilket är en svår sak att lyckas med. Men det tycker jag den här gör. Eftersom det är repris på upplägg kan den inte få högsta betyg, men en 4:a av fem möjliga är den värd.
Sverigedemokraterna lyckas inte lika väl som Folkpartiet med att få ut något konkret budskap, utan satsar på image som Centerpartiet. Varför Åkesson åker limousine fattar jag inte. Vill han markera att han tillhör makten, men ändå inte? Bästa musiken av alla. Får en 3:a av 5 möjliga.
Kristdemokraterna ger ett tydligt besked men jag tycker filmen på något sätt blir stel, kanske för att speakerrösten är helt skild från bilderna. Den skapar inte avsedd värme och får 2:a av 5 möjliga.
Socialdemokraternas liknar Kristdemokraternas. Budskapet ska vara mjukt men filmen ger ett stelt intryck och saknar nerv. Det blir 2:a av 5 möjliga.

Rulla till toppen