Gaza: Satir säger mer än tusen ord

Så här i sommarhettan kan det vara läge att använda bild istället för text. Med tanke på den ensidiga rapporteringen om konflikten mellan Hamas och Israel vill jag ta upp fyra poänger som sällan nämns. Och det genom satir, som när den är som bäst kan säga mer än tusen ord.
1. Militär taktik: Att använda kvinnor och barn som mänskliga sköldar

Medan Israel skyddar sina civila använder Hamas civila som kanonmat. Teckningen ovan illustrerar, i all sin enkelhet, allt som behöver sägas om civila dödsoffer och skadade.
Fler teckningar på temat (som medier och ”experter” av någon anledning inte gärna kommenterar):2. Ockupationen måste upphöra: Det är araber som ockuperar judisk mark
Jag har inte hittat satirteckning om detta, men denna karta som visar beslut av Nationernas Förbund 1922 om att dela upp det Palestinska mandatet i en judisk och en arabisk del, är nästan att betrakta som satir utifrån dagens diskussioner. Fakta har förvrängts så till den milda grad att det som världssamfundet lagligen slagit fast är judisk mark — Gaza och Västbanken — idag betraktas som ”ockuperat” av Israel.

Det finns redan två stater i Palestina: Jordanien och Israel. Det är något palestinierna erkänner genom sitt val av flagga. Jämför Jordaniens och Palestinska myndighetens (stjärnan står för Jordanska kungahuset Hashim):

3. Stor mot liten: Israel utmålas som den starkare parten och därmed moraliskt ansvarig
Men Israel är en liten landremsa omgiven av betydligt större arabiska/persiska länder, vilket kan illustreras så här.


4. Vem bryter vapenvilorna – och orsaker nya offer?
Medierapporteringen följer mönstret: Det började med att Israel slog tillbaka. Lätt att göra satir om:Självklart finns satir som riktar sig mot Israel och försvarar Hamas, men det genomgående i dem är att de kraftigt reducerar frågeställningen till att motparten använder våld. De sätter inte, som teckningarna ovan, konflikten i ett sammanhang. Alltså agerar satir till Hamas försvar ungefär som all västerländsk media…

Rulla till toppen