Vänsterns våld i Kärrtorp värst

Själv känner jag samma avsky för fundamentalism, oavsett om den är nazistisk, jihadistisk eller vänsterextremistisk. I medierna är det annorlunda. Man gjorde stor sak av att nazister tillgrep våld i Stockholmsförorten Kärrtorp i vintras. Men nu när domarna mot våldsverkarna har fallit, är det vänsterextremisterna som utövat det värsta våldet.
Tidigare har nynazister dömts för våldsamt upplopp till 6 månaders fängelse. Idag kom Hovrättsdomen mot den 35-årig vänsterextremist som hyllas i vänsterkretsar som martyr. Han får 5,5 års fängelse för dråpförsök. SvD rapporterar:

I domen beskriver hovrätten utifrån tillvägagångssättet den dömde mannens likgiltighet till risken för att den angripne nazisten skulle avlida av knivskadorna.
Särskilt fästes vikt vid att vänsterextremisten tagit ett steg tillbaka och lämnat från sig en flagga han hållit i handen, för att därefter närma sig nazisten med kniven i beredskap. ”Detta talar för att hans agerande inte var helt oöverlagt eller affektstyrt”, skriver hovrätten.

Det blir därför falskt när vänsterkretsar säger sig demonstrera mot våld, när de samtidigt inte tar avstånd ifrån, utan på olika sätt hyllar, de som angriper meningsmotståndare med våld.
Självklart hade det varit lika avskyvärt om en nazist utfört samma våld. Det jag reagerar på är vänsterns hyckleri. Man säger sig vara emot våld men blundar för när det används av de egna. Den falskheten är också ett hot mot demokratin, som förutsätter rent spel och ärlig argumentation.

Rulla till toppen