‘Starke man’ granskar partierna

Anders Jansson, en av få svenska komiker som kan vara rolig, har tagit sig an valbevakning inför höstens val. Han har ju gjort TV-serien ”Starke man” som har sin utgångspunkt i kommunpolitiken. Så idén att besöka alla riksdagspartiers starkaste kommuner är inte alls en dum idé.
Genom att besöka starka fästen för olika partier hamnar man utanför Stockholms innerstad. Bara det är ju att bredda den mediala bevakningen av svensk politik. Partiernas identitet borde ju också framgå tydligare där de är som starkast i befolkningen.
Första avsnittet av Anders tar parti är också både underhållande och informativt. Sidor av Centerpartiet som inte brukar poängteras blir synliga i Mönsterås, som att den pragmatiska hållningen underbyggs med stor insikt och goda kunskaper om det lokalsamhälle man regerar över.
Det kanske är därför pragmatismen fungerar sämre på riksplanet. Där kan beslutsfattare inte ha detaljkunskap direkt från verkligheten i varje beslut. Politik på riksnivå måste utgå från skrivbordskonstruktioner och är därmed per definition en form av planekonomi. Om man ser denna avgörande skillnad mellan lokal politik och rikspolitik blir det också logiskt att vara pragmatisk lokalt och liberalt ideologisk på riksplanet. Av den enkla anledningen att på riksplanet har politikerna inte den information som krävs för att fatta kloka och välgrundade beslut om människors vardag.
Så här ser Janssons turné ut:

  • Mönsterås, Småland, där (C) fick 40,4 procent
  • Skinnskatteberg, Västmanland, där (FP) fick 30,7 procent
  • Fagersta, Västmanland, där (V) fick 55,6 procent
  • Lomma, Skåne, där (M) fick 51,9 procent
  • Smedjebacken, Dalarna, där (S) fick 59,4 procent
  • Markaryd, Småland, där (KD) fick 44,7 procent
  • Bjuv, Skåne, där (SD) fick 19,2 procent
  • Kalix, Norrbotten, där (MP) fick 16,6 procent

Fler recensioner:
Skånska Dagbladet: ”Det är alltid en risk när Sveriges Television ska lämna det trygga Stockholm att det blir ’kuf-tv’ där man visar upp lokala original som djur på zoo. ’Anders tar parti’ klarar sig, kanske för att Jansson själv inte bara är verksam i Stockholm. Det ska bli spännande att se avsnitten om övriga partier.”
Expressen: ”Överallt ska komikerna vara med. ’Anders tar parti’ i SVT kan bli en av de mer lyckade satsningarna … Första stoppet blev Centerpartiet och Mönsterås, och en halvtimma full av små och stora upptäckter för programledaren och oss andra.”

Rulla till toppen