Ryssarna hånskrattar åt Barack Obama

Inte nog med att Rysslands president Vladimir Putin deklarerat i tal idag att man segrat: Krim är nu ryskt, rapporterar Reuters i Putin signs Crimea treaty.
Man gör också USA:s president till åtlöje. ABC News rapporterar i Russian Deputy PM Laughs at Obama’s Sanctions:

Rysslands vice premiärminister Dmitry Rogozin skrattar bort president Obamas sanktioner mot honom. På Twitter frågar han “kamrat @BarackObama” vilken “skojare” som kom på idén med sanktionslistan …
Vladislav Surkov, nära rådgivare till Putin, är en annan av dem som Obamas sanktioner riktas emot. Också han skrattar åt USA när han talade med en rysk tidning: “Det är en stor ära för mig. Jag har inga bankkonton utomlands … Jag förlorar ingenting.”

Aldrig har jag upplevt USA så svagt och impotent som nu. Putin sopar banan med Obama som mest framstår som en fjant som man kan driva med.
Jag gissar att Putin nu låtsas som att han är nöjd med att ha inkorporerat Krim till Ryssland och räknar med att väst ska lugna ner sin retorik. När så sker, kommer han att ockupera nästa område som han strategiskt anser ska tillhöra Ryssland.
När demokratier har svaga ledningar kan auktoritära regimer ta för sig därför att man inte har någon respekt för dem som bara pratar och aldrig står för något i handling.
Väst behöver andra politiska ledare än dem man nu har. Det här hade inte hänt med Thatcher, Reagan eller George W Bush vid makten.

Rulla till toppen