Värsta sortens politiska ohederlighet

Politiker ska ta ut svängarna och söka konfliktytor som kan visa väljarna på skillnader mellan alternativen. Men i takt med att värderingarna fått mindre betydelse och partierna ligger närmare varandra blir jakten på utspel allt mer desperata. Då avslöjas politikers egna moral och hederlighet.
Ett exempel på vidrigaste sortens politiska taktik avslöjas av Johanne Hildebrandt, som visar hur oppositionen ägnar sig åt att smutskasta svenska soldater som varit i Afghanistan. Försvarspolitikern Peter Rådberg (MP) påstod sig vara förvånad över att insatsen i Afghanistan inneburit att civila träffats och gjorde hetsiga medieutspel om att ÖB måste kallas till förhör. Hildebrandt skriver i Svenska Dagbladet idag:

Därmed misstänkliggjordes  soldaterna för att få lite uppmärksamhet i media, vilket var illa. Men det Rådberg inte berättade var att han mycket väl känner till SOG:s insatser i Afghanistan.  … Som försvarspolitiker har Rådberg tillgång till hemlig information. Han känner också väl till FN-mandat, ROE och insatsregler och det är faktiskt hans jobb att skaffa sig kunskap om de insatser han är med att besluta om. Påståendet att han inte känner till SOG:s insats är därför rent trams. …
Ambassadör Henrik Landerholm som tillbringat 21 månader med de svenska soldaterna i Afghanistan säger följande i en kommentar. ”De svenska specialförbanden har gjort imponerande insatser i arbetet att lagföra afghanska våldsverkare. Min bild är att ingen använt mer våld än vad nöden krävt”.
Därför är det djupt ohederligt att Peter Rådberg spelar ovetande och försöker plocka billiga politiska poäng på bekostnad av de kvinnor och män som riskerar sina liv när de utför den insats han själv har varit med och beslutat om. Någon form av anständighet måste man väl ändå kunna kräva av en försvarspolitiker, oavsett politisk färg?

Att svartmåla soldater som riskerar sina liv, i syfte att vinna några spalters uppmärksamhet i medierna visar på vilken sorts moral Peter Rådberg och hans kollegor i oppositionen har. Han offrar sanning och heder för att slå sig fram. Han spelar okunnig även om han vet. En sådan person är inte bara manipulativ utan en lögnare. Ska vi verkligen ge falska människor som dessa politisk makt?
Jag tycker vi alldeles för lite diskuterar de politiska kandidaternas heder, kompetens och kvalifikationer att leda landet. De politiker vi väljer får stor makt över våra liv. Vill vi då ha manipulativa lögnare på dessa poster?

Rulla till toppen