Sämre vård med vänsterpartierna

I helgen håller Vänsterpartiet kongress. Välfärden står i centrum. Budskapet lyder att V är bästa garanten för att mer pengar går till vård, skola och omsorg.
Men pengar är inte allt här i världen. Kvalitet, tillgänglighet, service och lyhört ledarskap är, i ett land med svenskt välstånd, ofta mer avgörande för hur bra välfärdstjänsterna fungerar än hur mycket pengar politiker vill tillföra.
Därför är jag inte förvånad att många inom vården är oroliga för det inflytande Vänsterpartiet skulle få vid en seger för Stefan Löfven i riksdagsvalet i september. Vänsterpartiet är emot vinster och många ombud kommer att säga det partiledningen mumlar om: man vill förbjuda alla företag att syssla med välfärd.
I Göteborgs-Posten skriver Charlotte Barouma, vd för vårdcentralen Wästerläkarna, Varför vill V stänga välskötta vårdcentraler?

Förklaringen till att den privata vårdbranschen växer är att människor uppskattar valfriheten och den vård vi ger. Hela vår verksamhet bygger på att våra patienter är nöjda. /…/ I Nationella patientenkäten ligger vi etta i Göteborg och många nya patienter vill träffa våra läkare och sköterskor. De upplever helt enkelt att vi ger en vård att lita på. Men Vänsterpartiet är inte nöjda med detta. För dem är den intressanta frågan om vi går med vinst eller inte.

Hon pekar också på välfärdssektorns betydelse för kvinnors företagande:

Vänsterpartiet ska vara ett feministiskt parti. Möjligheten att driva privata företag inom välfärden har inneburit ett enormt lyft för kvinnors företagande. Inom vårdsektorns ledningar behövs ingen könskvotering för här drivs sex av tio företag av kvinnor. Bland LOV-företag dominerar kvinnor ännu mer /…/. Märkligt att Vänsterpartiet som feministiskt parti vill sätta käppar i hjulet för en sektor där kvinnligt företagande är så framgångsrikt.

Christina Wahlström, grundare och styrelseordförande för den privata barnmorskeverksamheten MamaMia, skriver i Kvällsposten, Varför stoppar V välfärdsvinster? Även hon oroar sig för hur ett vinstförbud skulle påverka utvecklingen av välfärden:

Jag har som barnmorska sedan 30 år tillbaka många förslag om hur mödra- och förlossningsvården kan bli bättre. Tyvärr vet jag att Vänsterpartiet inte är intresserade av dem. Deras främsta vallöfte är att förbjuda vinster inom välfärdsföretag.

På ledarsidan i Dagens Industri skriver Tobias Wikström om en annan verksamhet som hotas vid en vänsterseger, Oppositionen måste ge konkreta besked:

BB Sophia blir en av de största privata vårdetableringarna i Sverige. I går rapporterade Di att Praktikertjänst på måndag väntas få klartecken för en verksamhet med 4.000 förlossningar per år i lokaler hos Sophiahemmet i Stockholm. Det här är en bild av hur sjukvården omvandlas som ett resultat av innovationer och entreprenörskap. Det är inte bara barnmorskor som nu kan välja ny arbetsgivare – kvinnor i Stockholm får ytterligare ett alternativ i en vårdvalfrihet som många börjar ta för given.
De tre rödgröna partierna har i varierande grad kritiserat vinstintresse i vården, men ingen av dem har nöjaktigt förklarat hur de ska genomföra sin politik om de kommer till makten. En politisk linje kan inte bara gå ut på att berätta hur man vill att ett samhälle borde se ut – man måste också tala om hur politiken ska genomföras. BB Sophia är ett talande exempel på hur privata företag bistår den offentliga vården. /…/
Om dessa partier bildar regering – hur ska de göra för att stoppa eller avsevärt begränsa vinster? Vad händer med de mottagningar som redan finns? Alla vårdcentraler som drivs av privata företag? S:t Görans sjukhus i Stockholm? Lundby sjukhus på Hisingen? BB Sophia? Ska klinikerna tas över av landstinget? Eller ska patienterna tvingas till andra vårdgivare? Faktiskt inte orimliga frågor.

Svaret är att vänsterpartierna kommer att skapa kaos och enorm brist på vård och omsorg genom att attackera och bryta sönder en hel bransch. Vi har en revolution att vänta om oppositionen vinner i höst.

Rulla till toppen