Ängsliga, enfaldiga Sverige

Det är inte lätt att skämta i vårt land där alla aktivt tycks leta efter tillfällen att anklaga andra för att vara kränkande. Ett aktuellt exempel är guldbaggegalan. Sissela Kyle kölhalas nu för skämten hon levererade som värd och programledare.
Sveriges Radio meddelar att många har reagerat och talar om rasistiska skämt när Sissela Kyle presenterat två medverkande med orden: ”Tack vare dem vet vi mycket mer om en negers uppväxt och en kurds hårväxt”. Detta sagt med tanke på att Marika Carlsson haft en turné som hon kallade ”En negers uppväxt” och Özz Nûjen ofta skämtat om kroppsbehåring.
Aftonbladet rapporterar: Sissela Kyle presenterade prisutdelaren Kodjo Akolor på Guldbaggegalan med orden: ”Nu blir det färgfilm.” Nu rasar branschen. Att namnet påminner om engelskans ”kodak color” (”färgfilm”) får det icke skämtas om i Sverige. SVT har bett om ursäkt för att man sände skämten: ”beklagligt och jättetråkigt”.
I Expressen skriver Jonas Gardell att han blev kränkt (även om han är van) av Sissela Kyle när hon presenterade hans nummer med orden: ”Ursäkta, kan en gammal människa få unna sig en sprallig homofil på måndagkvällen!”
Gardell menar att hela hans personlighet av detta skämt har bagatelliserats och blivit en karikatyr. Han blev ett skämt, utfrusen och inte en del av gemenskapen. På Svenska Dagbladets ledarsida ger Maria Ludvigsson i sin kolumn Gardell rätt: guldbaggegalan har reducerat honom från erkänd författare till sprallig homofil.
Ack, Sverige. Hur förvirrat och endimensionellt får det bli?!
Ett skämt är inte en filosofisk avhandling, ett tal om värderingar eller ett terapisamtal. Alla de som påstås ha blivit kränkta har ju själva spelat på sina unika egenhet för att sälja böcker och biljetter till föreställningar. Att exploatera sina olikheter är en ekonomiskt god affärsidé. Varför skulle inte en programledare med stå-upp-komik som uppdrag få anspela på de ord de framgångsrika kulturpersonligheterna själva använt? Hur kan det plötsligt förvandlas från öppenhet och djärvhet i deras mun till att bli rasism och homofobi i programledarens?
Är det så att bara bögar får framföra homoskämt och invandrare skämta om hudfärg? Ja, jag tror upprördheten över Sissela Kyle beror på att hon framträder som svensk och hetero. Hon får inte ta ut svängarna. Svenskt samhällsklimat är så inskränkt att humor bara är tillåten inom vissa väldigt strikta regler. Mina tankar går till diktaturländers officiella hållning (medan de förtryckta folken ofta utvecklar en sofistikerad humor för att överleva vardagen).
Det paradoxala är att de lättkränkta försvårar integration och respekt för olikhet med sin prinsessan-på-ärten-attityd. För om det är förbjudet att skämta om vissa, lämnas ju de utanför den gemenskap inom vilken vi ser varandra som jämlika och där vi behandlas på samma sätt som andra. De lättkränkta kräver särbehandling. Därmed exkluderar de ju sig själva från den stora gemenskapen. De surar i sitt självvalda utanförskap — som de sedan skyller på andra.
Baggegalan skämtade ju grovt också med maktpersoner: Stefan Löfven fick satirisk släng om sin tystnad, det framfördes insinuationer om att Fredrik Reinfeldt skulle ragga på 14-åriga tjejer som heter Filippa och den mest hånade på galan var ju kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth som ståendes på scenen fick gliringar om en viss tårta medan publiken hånskrattade åt henne.
Att dessa inte protesterar och anser sig kränkta beror förmodligen på att de inser att det är synnerligen prestigefullt att överhuvudtaget bli omnämnd under en sådan här direktsänd gala.

Rulla till toppen