Katastrof och panik i Obamas parti

Det som skulle bli den största välfärdsutbyggnaden på 50 år i USA, Obamas sjukvårdsreform, håller på att braka samman. Paniken sprider sig inom det demokratiska partiet. Nu har till och med nestorn i partiet, förre presidenten Bill Clinton, läxat upp Barack Obama och kräver att presidenten ska leva upp till sina löften.
I Washington Post summerar den sylvasse kolumnisten Charles Krauthammer, Varför vänstern är panikslagen över Obamacare:

I fyra år har sjukvårdsdebatten varit teoretisk. Nu är det på riktigt. Och för demokraterna är det katastrof.

Från första början har alla steg i att sjösätta sjukvårdsreformen, kallad Obamacare, slagit fel. Man fick inte ens webbsidan som skulle vara navet i reformen att fungera. Miljontals av låginkomsttagare som haft sjukvårdsförsäkring och som Obama lovat att de ska kunna behålla dem, har fått dem uppsagda pga strikta regler. Detta har fått Obama att hävda att han kan fördröja genomförandet av reformen utan kongressens stöd. Presidenten anklagas för att bryta mot lagen — sin egen lag.
Enligt Krauthammer står inte bara Obamas presidentskap på spel, utan hela vänsterns välfärdsideologi:

De folkliga reaktionerna på inkompetensen, arrogansen och löftesbrotten har blivit allt från hån till ilska. Men mer står på spel än bara panikslagna demokratiska kongressledamöters mandat. Sjukvårdsreformen utgjorde kronan på verket för Obamas presidentskap, symbolen för hans nya omfattande välfärdsstat. Om Obamacare faller samman kommer inte mycket att finnas kvar av den underliggande ideologin.

Krauthammers bild får stöd av andra rapporter, också av demokrater, som kongressmannen Jim McDermott: Jag har inte sett så mycket panik i kongressen sedan 9/11. Också vänstersiten Politico rapporterar: Obama famlar och partivänner tar avstånd.
Samtidigt håller republikanerna på att samla sig kring en konservativ reformism för en begränsad stat, konstaterar Krauthammer och hänvisar till att förra valets republikanske vicepresidentkandidat Paul Ryan fått nästan alla republikaner i kongressen att sluta upp bakom hans Medicarereform.
Det kan bli ett spännande kongressval i USA nästa år…

Rulla till toppen