Som S sår får man skörda

Idag röstar Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och de övriga oppositionspartierna emot att riksdagen med ett beslut fastställer statsbudgeten. Denna ordning har varit en viktig förklaring till att Sverige klarat de ekonomiska kriserna bättre än övriga demokratier. Att även en minoritetsregering kunnat räkna med att få igenom sin budget har skapat stabilitet och trovärdighet i omvärlden.
Nu river S & Co upp detta genom att avvisa en enskildhet i budgeten, höjningen av brytpunkten för statlig skatt vilket betyder att färre löntagare behöver betala statlig skatt.
I Svenska Dagbladet konstateras att ”om oppositionen river upp budgeten sätter det ett prejudikat som lätt slår tillbaka”.
Ja, om S efter nästa års val bildar minoritetsregering kan man lugnt vänta sig att den borgerliga oppositionen med SD-stöd kan komma att köra över den nya regeringens budget. Som Socialdemokratin sår får man skörda efter eventuell valseger.
Jag börjar undra om Socialdemokratin verkligen tror att de kan vinna valet 2014. Om man räknade med valseger skulle man inte göra något så korkat som att försvaga regeringsmaktens ställning i den ekonomiska politiken.

Rulla till toppen