Slakta inte T-banan till Bromma och Vällingby

Det är tragiskt att Folkpartiet i Stockholm faller för kortsiktigt tänkande och ställer upp på Socialdemokraternas populism om att avleda en gren av gröna tunnelbanelinjen till Karolinska. Metro rapporterar om det i Majoritet vill ha t-bana till Hagastaden.
Vad FP och S glömmer att tala om är att tunnelbanan redan kör maxkapacitet på gröna linjen. Att avdela trafik till en ny gren betyder att västra Stockholm (S:t Eriksplan, Kungsholmen, Alvik, Bromma, Vällingby) förlorar lika stor turtäthet som tilldelas Karolinska.
Förslaget är kortsiktigt och utan helhetssyn, som det mesta i Stockholms trafikpolitik.
Själv gillar jag skarpt den betydligt smartare visionen som bygg- och anläggningsföretaget Veidekke presenterat i samband med diskussionen om att bygga ut tunnelbanan till Nacka: ”Röd-Blå” (se pdf). I det förslaget lägger man om en av de gröna linjerna på södra sidan till en ny Nacka-gren, och avlastar därmed gröna linjen genom city. DÅ – men först då – blir det ”tekniskt möjligt och trafikekonomiskt lämpligt” att skapa en ny gren från gröna linjen till Karolinska.

Veidekke leder om den röda linjens södra del till Nacka (planerat blå) och Hagsätra (nu grön). Samtidigt leder man om blå linjens södra del till Norsborg och Fruängen (idag röda). Det ger fler omstigningspunkter, bättre koppling mellan linjerna och som sagt, ökad kapacitet för gröna linjen.
Varför måste politiker vara så fånigt kortsiktiga? Eller måste de…?

Rulla till toppen