Vänstern förlorar makten i Australien

För en stund sedan erkände den socialdemokratiske premiärministern Kevin Rudd sig besegrad i Australiens parlamentsval i natt, rapporterar Reuters i Australia’s Rudd concedes election defeat to conservative leader Abbott:

Australiens premiärminister Kevin Rudd erkände förlust i valet och gratulerade den konservative oppositionsledaren Tony Abbott som vunnit en jordskredsseger som avslutar sex år av turbulent socialdemokratiskt styre.
När 80 procent av rösterna räknats beräknar valmyndigheten att center-högerpartierna får 81 mandat mot 54 för vänstern och 12 oklara i det 150 mandat starka underhuset.

Den tillträdande liberalkonservative premiärministern Tony Abbott (bilden ovan) är ingen folklig politiker, utan en politiker med vassa kanter och som gör kontroversiella uttalanden. Men Australien är trött på socialdemokratiska inbördeskrig och ville ha något nytt.
I valkampanjen har han lovat att sänka skatter, vilket Daily Telegraph rapporterar:

Tony Abbott har lovat att sänka eller avskaffa skatter, minska budgetunderskottet, minska biståndet, satsa på försvaret och skärpa reglerna för asylsökande. Han vill belöna unga arbetslösa som finner arbete och planerar att en vecka varje år regera från Aboriginernas hemmaplan, ute i bushen.

Återstår att se om hans offensiva gåpåaranda kommer att fungera också i regeringsställning.

Rulla till toppen