Val i Australien: vänstern mot förlust imorgon?

Imorgon går Australien till val. Det är intressant i den meningen att det socialdemokratiska partiet Labor haft samma sorts interna slitningar som det svenska partiet. Stridigheterna fortsatte även efter valsegern 2007 då Kevin Rudd (S) blev premiärminister. Hans egen vice premiärminister och partikamrat Julia Gillard utmanade honom om partiledarskapet 2010 och vann.
Julia Gillard blev ny socialdemokratisk premiärminister. Men i juni i år gav Kevin Rudd igen genom att i sin tur utmana henne – och han vann tillbaka partiledarskapet och blev åter premiärminister.
Denna rödgröna röra innebär att regeringen är försvagade inför morgondagens val. Opinionsmätningar pekar på en seger för center-högern med 53 procent mot 47 procent för de rödgröna.
Den kontroversielle liberalkonservative oppositionsledaren Tony Abbott ser ut att kunna vinna. Han har varit idrottsman, boxare och rugbyspelare, innan han blev arbetsmarknadsminister och socialminister på 00-talet. Hans tillspetsade och konfrontatoriska stil har tidigare legat honom i fatet. Men nu tycks väljarna mer trötta på en s-regering som slits sönder inifrån.
Det Australien visar är att socialdemokrater inte behöver hålla ihop ens när de får regeringsmakten och ska styra den enorma offentliga sektorn som lägger beslag på halva landets ekonomi. Det är en tankeställare till dem som tror att de svenska socialdemokraterna ska råka i bättre harmoni om de kommer till makten efter riksdagsvalet 2014. Vi har i flera böcker om Mona Sahlin och Håkan Juholt på senare år sett vilket totalt inbördeskrig som råder i partiet. Ingen har kunnat lita på någon. Knivhugg i ryggen är det normala. Smutskastning. Skvaller. Läckor.
Australien visar att detta ingalunda behöver upphöra om S återfår regeringsmakten. Snarare tvärtom. Striderna om taburetterna kan hårdna och Sverige kan få se hur ett regeringsparti avsätter den ene partikamraten efter den andre i regeringen.
Frågan är om det är en sådan regering ett land behöver.
Australien ger sitt besked imorgon.
Se mer: AP i Australia’s likely new prime minister, Telegraph i Galaxy poll predicts Kevin Rudd to lose election 53:47,  Reuters i Australia’s closely-fought elections: What’s at stake, BBC i Australia election: Key issues.

Rulla till toppen