Norge går åt höger

Stortingsvalet i Norge gick som opinionsmätningarna förutspådde. En brakförlust för den socialdemokratiskt ledda regeringen.
Det är intressant att se hur totalt fixerade svenska journalister är vid populistiska Fremskrittspartiet. Invandring, invandring, invandring. Brukar man inte anklaga Sverigedemokraterna för att vara enfrågeparti? Men vad är svensk journalistik isåfall? Det är som om inget annat är intressant. Jo, förresten, Miljöpartiet får den lilla bit som är positiva bevakning från grannlandet. Hur insnöade får en yrkeskår vara? Detta fokus säger något om hur mycket nyhetsjournalistiken förfallit till privat tyckande från de som har makten över mikrofonerna och spalterna.
Det finns ju så mycket annat att bevaka. Som exempelvis att statsminister Jens Stoltenbergs strategi att attackera motståndarna slog fullständigt fel. Succé gjorde däremot Erna Solbergs lågmälda men tydliga budskap om vad hon och Høyre står för, medan hon till stor del avstod från att ge sig in i Stoltenbergs grälsjuka. Än en gång visas hur väl i tiden Fredrik Reinfeldts resonerande och pragmatiska strategi, kallad Nya Moderaterna, fungerar. Høyre har likt Moderaterna flyttat in i mitten.
Däremot har Høyre inget förberett regeringsprogram med andra partier klart. Här liknar de borgerliga i Norge mer de rödgröna i Sverige: man har inget förberett för vad som ska göras i regeringsställning. Det är givetvis en stor svaghet. En svaghet Sverige kommer att hamna i om de borgerliga inte vinner riksdagsvalet nästa höst.
Så här blir mandatfördelningen enligt NRK när 99,7 procent av rösterna är räknade:
Arbeiderpartiet, Ap. . . . . . . . . . . 55 (-9) mandat
Sosialistisk venstreparti, SV . . . ..  7 (-4)
Senterpartiet, SP . . . . . . . . . . . . 10 (-1)
Rødt (kommunister). . . . . . . . . . . 0 (+-0)
Miljøpartiet de Grønna, MDG. . . . . 1 (+1)
RÖDA LAGET . . . . . . . . . . . . . . . 73 (-13)
Høyre, H . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 (+18)
Fremskrittspartiet, Frp. . . . . . . . . 29 (-12)
Venstre, V (liberaler). . . . . . . . . . 9 (+7)
Kristelig folkeparti, Krf. . . . . . . . . 10 (+-0)
BLÅ LAGET. . . . . . . . . . . . . . . . . 96 (+13)

Rulla till toppen