Expressen: flyktingpolitiken ohederlig

Det är intressant att Expressen som första större medieredaktion vågar analysera svensk flyktingpolitik utan skygglappar. Man gör det efter myndigheternas groteskt hycklande beslut om att ge alla från Syrien permanent uppehållstillstånd. Det blev droppen. Men all rätt.
I dagens huvudledare av Anna Dahlberg konstateras, Den vilseledande flyktingdebatten:

Den humanism som integrationsminister Ullenhag (FP) talar så vackert om bygger därför nästan uteslutande på människosmuggling.

Just det. Permanent uppehållstillstånd utan möjlighet att söka asyl på plats i Syrien innebär att den godhet etablissemanget i Sverige erbjuder bara gäller de som kommer till landet med hjälp av kriminella. Beslutet om permanent uppehållstillstånd betyder ännu bättre guldålder för den organiserade brottsligheten.
Men detta är bara en liten del av hyckleriet. Varför öppnar inte Ullenhag dörren för legala vägar att ta sig till Sverige? Dahlberg skriver:

Troligen beror det på att man någonstans inser innebörden av ett sådant ställningstagande. Om Sverige [gör detta] öppnar vi teoretiskt möjligheten för två miljoner människor att ta den chansen.

Så varför vill inte Ullenhag på några månader ta emot två miljoner syrier? Dahlberg talar om den sanning som Ullenhag och etablissemanget vägrar erkänna:

Men det är ytterst få som är beredd att ta konsekvenserna av det resonemanget. Visionen om Sverige som en öppen fristad för människor på flykt går inte att förena med välfärdsstaten.

Nej, just det. Om det politiska etablissemanget i handling skulle stå för det godhetens budskap man förmedlar i ord, krävs helt andra villkor för arbetsmarknad och välfärdssystem. Det krävs en omfattande liberalisering av arbetsrätten, lägstalönerna i kollektivavtal måste sänkas dramatiskt och bidragssystemen göras om till meritokratiska försäkringar istället för att bygga på politiska förmåner konstruerade som rättigheter för alla.
Själv ser jag gärna att vi, i ordnade former över lång tid, går i denna riktning. Men inget parti i riksdagen säger sig vilja ha denna utveckling. Ändå står man och hävdar att man är för ett öppen flyktingmottagning. Det går inte ihop. Partierna ljuger väljarna rakt upp i ansiktet.
Det är detta monumentala hyckleri som ger Sverigedemokraterna luft under vingarna.
När får vi riksdagspolitiker från fler än ett parti, att medge att det Expressen skriver är sant, att flyktingpolitiken är ett enda stort hyckleri?
Först när det sker, kan vi börja föra seriösa diskussioner om invandring, integration och vad som är humanism på riktigt.

Rulla till toppen