Demokratin segrade i Göteborg

2009 beslutade de etablerade partierna att införa ”trängselskatt” i trafiken utan att fråga göteborgarna. Det nya enfrågepartiet Vägvalet kom in i kommunfullmäktige 2010 för att riva upp beslutet. Kvällstidningen GT hade större känsla för demokrati än de gamla partierna och startade 2012 en namninsamlingskampanj för folkomröstning inför införandet av tullarna som började ta betalt 1 januari 2013.
Igår kväll röstade mer än en tredjedel av Göteborgs kommunfullmäktige för folkomröstning om vägavgifter enligt det krav som nära 50.000 göteborgare skrivit på. Därmed ska den genomföras.
Demokratin har segrat, även om det satt långt inne. Miljöpartiet som säger sig förespråka folkomröstningar har varit intensiva motståndare mot att låta medborgarna säga sitt. Likaså Socialdemokraterna, FP och Kristdemokraterna. Moderaterna har svajat fram och tillbaka.
Frågan om ”trängselskatt” är grovt misskött. Den som åkt i Göteborg detta år kan lätt konstatera att det inte är trängselskatt utan vägtull. Det går inte åka runt Göteborg för att undvika tullavgift. Flest tullstationer finns på genomfartslederna. Stationerna är utplacerade för att ge största möjliga intäkt och för att göra det omöjligt att slippa betala tull.
Man gick över huvudet på göteborgarna istället för att följa Stockholms exempel och folkomrösta.
Många avtal måste rivas upp, hävdar motståndarna till folkomröstning. Ja, de måste omförhandlas om göteborgarna tackar nej till vägtullar. Men så går det om politiker tar sig vatten över huvudet och sviker folket. Politikerna har gjort bort sig och skrivit avtal de inte har mandat att teckna. Då är det givet att saken måste omförhandlas.
Låt detta exempel bli en läxa. Politiker ska inte i kontroversiella frågor hitta på dumheter utan att fråga folket om lov.
Se mer i GT: Historiskt lång debatt gav historiskt beslut, Folkomröstningen är en demokratisk seger.

Rulla till toppen