Till SVT Debatt om ‘barnfattigdom’

Efter Janne Josefssons avslöjande reportage i Uppdrag granskning står det klart att hela konceptet är i gungning. Rädda Barnen m fl har lurat riksdagsledamöter i alla partier att tro att läget i landet är långt mycket värre än det finns belägg för.
SVT Debatt kommer ikväll kl 22 att ta upp ämnet i direktsändning. Jag ska vara med.
Redan 2009 hade jag en diskussion i bloggen (här, här) med Rädda Barnen om deras sätt att använda fattigdomsbegreppet, där jag skrev:

[D]et viktigaste för barn är inte materiella prylar, utan att de har vuxna som älskar dem, bryr sig om dem och uppfostrar dem. Vore det inte bättre om Rädda Barnen fokuserade på hur ensamma barn har blivit i vår tid, då familjelivet hånas och föräldrar hellre fokuserar på sig själva i yrkeslivet än tar hand om sina barn? Vore det inte bättre om Rädda Barnen slog larm om hur unga lämnas vind för våg, utan att någon vuxen bryr sig om dem.

De som var insatta i verkligheten i förorterna framförde just detta i inslaget. Det är lätt att se vilka som vet vad det innebär att ha små medel, och vilka som bara använder det i sin egen propaganda, för sina egna syften.

Rulla till toppen