Israel ger Netanyahu ny seger?

På tisdag går israeliska folket till parlamentsval. Enligt opinionsmätningarna blir sittande premiärminister Benjamin Netanyahu och hans högerparti Likud (i allians med Beiteinu) det klart största partiet i Knesset, rapporterar Financial Times i Defiant Netanyahu set to confound critics:

En opinionsmätning publicerad på fredagen visar att 52 procent i Israel förespråkar en självständig palestinskt stat. Men 62 procent tror inte att ett fredsavtal är möjligt. De flesta israeler ser Likud som det mest trovärdiga partiet när det gäller säkerhet.
— Netanyahu säger inte till folk, ‘Vi kan nå en lösning’, menar valanalytikern Rafi Smith. “Han säger att eftersom alla runtomkring oss hatar oss måste vi vara starka och hökaktiga när vi hanterar säkerhetsfrågor.”

Hur fientlig omvärlden är framgår av nya läckor från Vita huset där president Obama ska ha sagt att “Israel inte vet vad deras egna intressen är”. Snacka om att håna och förminska ett land! Netanyahu har replikerat, “Ingen annan fattar beslut åt Israels medborgare”.
Även om Likud blir klart största partiet har Netanyahu ändå ingen egen majoritet. Han måste bilda en koalition. Antagligen med en rad mindre partier. Enligt senaste mätningen kommer 13 partier in i Knesset. Ett helt nytt parti startat av en journalist och TV-personlighet kan bli tredje största, liberala Framtidspartiet, Yesh Atid.
Det är rätt av israelerna att välja politiker som försvarar det egna landets existens. Ingen annan har rätt att avgöra det åt dem. Märkligt att Sverige och Europa har så svårt att stödja en av regionens få demokratier. Ett litet land inklämt mellan nationer som svurit att de ska krossa och utrota Israel.
Vad hatet mot Israel beror på är det ingen som vill tala om. Annat än att det inte är antisemitism. Var och en får väl avgöra hur trovärdigt det är.

Rulla till toppen