Sverige är ett företagsfientligt land

Det är en myt att Sverige är särskilt bra på export. Vi tillhör den sämre halvan i EU, vilket inte säger lite. Visst har vi några storföretag, men på grund av det synnerligen ogynsamma företagsklimatet i Sverige investerar man i utlandet. Det ger inga jobb och ingen tillväxt i Sverige.
Detta framgår i rapporten “Exporttruismen” som publiceras i morgon, men presenteras i Dagens Industri idag. Björn Lindgren vid Svenskt Näringsliv skriver på debattsidan:

Det är inte hos de svenska företagen som skon klämmer. De forsätter framgångsrikt att investera och producera. Problemet är att de inte gör det i Sverige, utan i andra länder där förutsättningarna är bättre …
Internationella studier visar att export är en av de starkaste motorerna för skapande av välstånd och jobb. Våra beräkningar visar att om Sverige lyckades öka exporten till samma nivå som genomsnittet i EU skulle BNP per år öka med 55.000 kr per invånare.

Med andra ord, medan svensk samhällsdebatt handlar om att smutskasta vinst i företag sjunker landet ner i ett ekonomiskt träsk som i allt mindre utsträckning kommer att ha råd med välfärd.
Inte heller de borgerliga partierna står upp för ett gott företagsklimat, man vågar inte ta debatt om vinst och verkar inte tro på någonting annat än att slå vakt om de egna taburetterna i regeringen.
De som på riktigt vill ha bättre välfärd borde stå på barrikaderna och kräva bättre företagsklimat så att vi blir bättre på att exportera och höja inkomsterna till landet. Avveckla las och liberalisera arbetsrätten. Gör det enklare att anställa och avskeda. Öka flexibiliteten. Våga öppna ekonomin för nya investeringar.
Är något parti intresserat? Nä, knappast. Inget parti vågar försvara vinster och därmed är det ingen som försvarar utveckling, framsteg och innovation. Alla svenska partier går baklänges in i framtiden. Minskad välfärd blir priset vi alla får betala för den politiska fegheten, oviljan och räddhågsenheten.

Rulla till toppen