Högre skatter, högre bidrag

Det är intressant att oppositionen i kvällens tv-sända partiledardebatt går till offensiv när det gäller viljan att höja skatter som regeringen sänkt och höja bidragen istället för att göra det lönsamt att arbeta.
Argumentet är att man inte sett några ökning av sysselsättningen efter skattesänkningarna.
Men vilken verklighetsförankring har detta synsätt? Skattesänkningarna har varit i kraft under kort tid, medan beslutsprocessen hos arbetsgivare för nyanställningar är lång. Det tar tid innan politiska beslut får effekt.
Att sysselsättningen inte ökat kan faktiskt vara ett gott betyg. Nämligen när arbetslösheten stiger kraftigt i omvärlden. Man kan inte bortse från att vi sedan 2008 har den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet ute i världen.
Att någon kan tala för höjda skatter i det perspektivet är besynnerligt verklighetsfrånvänt.

(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen