Först Clint nu Woodward: Obama misslyckad

När regissören och skådespelaren Clint Eastwood sa att Barack Obama är misslyckad som president gick medievänstern i taket och ryckte ut till presidentens försvar: Clintan är gammal och gaggig. Men nu kommer en bok av en person som kan mer om amerikansk politik än flertalet, Watergate-avslöjaren Bob Woodward. Hans biografi om Barack Obama kommer nästa vecka och den är förödande i sin sakliga kritik av hur presidenten sköter sitt jobb.
Obama är arrogant, fördomsfull, principlös och förmår inte ens hålla ihop sitt eget parti.
Woodward, som fått alla betydelsfulla pris en journalist kan få, har mer insiderkällor än någon annan i Washington DC och i många böcker analyserat aktuell värd i Vita huset.
Därför är hans sågning av Obama oerhört viktig. Woodward ägnar sig inte åt svepande smutskastning, utan avslöjar presidentens brister genom att återge hur han agerat vid kritiska tillfällen och i möten med aktörer som är väsentliga för att få landet på fötter.
I ett utdrag som Washington Post publicerat framgår vilka stereotypa och förutfattade meningar han har om näringslivets ledare. Vid ett möte i Vita huset öppnade han med att säga “Jag vet att ni alla är republikaner”. Detta var inget annat än att trampa på mötesdeltagarnas integritet. “Hur kan han veta det?” säger Verizons vd, som är oberoende, till Woodward.
När chefer för viktiga företag sluter upp till ett annat möte med presidenten, blir det inga diskussioner om vilka ekonomiska åtgärder som landet behöver vidta under den pågående krisen. När en vd påpekar detta till en av presidentens medarbetare, svarar hon “Du borde vara glad att få hälsa på honom”.
Snacka om storhetsvansinne i Obamas närhet.
Även partikamrater är kritiska. ABC News publicerar utdrag som visar att ledande kongressmän i budgetutskottet under åren efter Obamas valseger kände växande frustration. Chris van Hollen säger till Woodward: “Vita huset verkade inte ha någon strategi. Det var häpnadsväckande.  Det verkade inte finnas några grundläggande principer.” Woodward pekar på hur illa konversationen mellan presidenten och hans partikamrater i kongressen fungerar.
Presidentens ekonomirådgivare Larry Summers säger: “Obama gillar inte att spela spelet. Clinton älskade förhandlingar med andra politiska nördar [i kongressen], om vad som helst. Men Obama gillar dem inte.”
Barack Obama fortsätter tro att han kan övertala andra med sin charm, även om han ständigt har misslyckats.
Presidentens oförmåga resulterar i att hans egna partikamrater ber Obama lämna en budgetförhandling som han själv kallat till i sitt eget hus. Och Obama lämnar rasande rummet.
Vilket ledarskap!
Amerika behöver en president som kan samla folket och leda det genom svårigheter. Obama är inte rollen vuxen. Någon annan borde få chansen, som Eastwood sa.
 (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen