Romney valde Paul Ryan

En 42 årig kongressman från Wisconsin, som gjort sig känd som en av de hårdaste kritikerna av president Obamas ekonomiska politik blir republikanska partiets vicepresidentkandidat, enligt AP. Mitt Romney tillkännager valet idag.
Paul Ryan är en budgethök som anses vara en brygga mellan partiets etablissemang och gräsrötterna i Tea Party-rörelsen. I detta YouTube-klipp framgår hur Ryan tillintetgör president Obama under ett möte mellan kongressen och presidenten 2010:

Till National Review säger en tidgare medarbetare till Romney, “Ryan är den sorts smarta, unga personer som Mitt gillar och som Mitt skulle ha anställt när han var vd. Ryan har den intellektuella talang och positiva blick som kännetecknat dem Mitt varit mentor för i årtionden”.
Wall Street Journal beskriver i en ledare  valet av Ryan som ett bra val för Romney: ”Paul Ryan står för det som valet handlar om. Mer än någon annan politiker har budgetutskottets ordförande påpekat att generationers möjligheter avgörs av vilken roll staten får, om Amerika åter ska bli en växande ekonomi eller sjunka ner i bidragsberoendets förfall .”
Weekly Standard gjorde i somras ett porträtt av Paul Ryan och hur han blivit republikanernas ideolog. Han har gått från att vara detaljernas mästare till att stå för övergripande beskrivningar om hur viktigt det är att få statens finanser under kontroll, och att minska deras omfång till medborgarnas fromma.
Det blev alltså som många förutspått: Romney valde ett säkert och etablerat kort framför mer färgstarka namn. Paul Ryan kan ändå sägas vara det mest vågade valet av de etablerade politikerna eftersom hans hårda budgetpolitik är en nagel i ögat på demokraterna.
Med sitt val stärker Romney bilden av att republikanerna erbjuder väljarna ett erkänt kunnigt ekonomiskt team att ersätta den röra som president Obama lämnar efter sig. Romney satsar allt på att ekonomin kommer att avgöra presidentvalet i november. En trygg och stabil strategi. Men inte så färgstark jag skulle önskat.
Se mer: DN, AB. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen