Condoleezza Rice nästa vicepresident?

De senaste dagarna har ett intensivt rykte spridit sig i USA om att Mitt Romney är nära att utse förre utrikesministern Condoleezza Rice till sin vice inför presidentvalet i november.
Alla skriver om det: Wall Street JournalFox News, Washington Post, CNNABC News, National Journal och Politico.
Rice kom upp på radarn efter ett bejublat tal (lyssna här) för några veckor sedan där hon imponerade på alla. Rice har heller inte kategoriskt förnekat att hon är beredd att ställa upp. Iallafall inte ännu.
Det vore att kraftigt förändra spelplanen om Romney valde Rice. Eftersom Obamas främsta tillgång är hans bakgrund, skulle Rice neutralisera den aspekten, ja, hon skulle vinna över Obama i den kategorin. Rice har, till skillnad från Obama, växt upp i den rassegregerade södern och fått skolkamrater dödade i rasistiska terrordåd. Dessutom är Rice kvinna. Om ras och gender spelar roll i valet sitter Rice på trumfkort.
I egenskap av professor vid Stanford och tidigare studierektor där kan Condoleezza Rice akademiska kompetens inte ifrågasättas. Hennes politiska erfarenhet består i att ha varit Amerikas utrikesminister i fyra år, och dessförinnan varit nationell säkerhetsrådgivare åt presidenten. Det tillhör de tyngsta och viktigaste uppdragen i administrationen. Hon har dock inte varit folkvald och alltså inte bedrivit valkampanj i eget namn. Men det är knappast avgörande.
Bloggen har förut porträtterat Rice: här och här.
Men, tyvärr tror jag det är som med Chris Christie (se förra inlägget): det vore ett alltför djärvt val för att stämma med den bild jag har av Mitt Romney. Han vill ha någon som inte utgör någon risk alls, och då gäller det att göra som Obama: välja en vice ur partietablissemanget. Hellre en slätstuken person som inte gör något väsen av sig, än en färgstark person som kan påverka valrörelsen.
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen