Zetterberg: var inte rädd för ’etniska svenskar’

Under ett seminarium om borgerligheten igår gjorde sociologiprofessor Hans Zetterberg i förbifarten en kommentar som kan vara värt att uppmärksamma så här på nationaldagen. (Om själva seminariet återkommer jag till på söndag.)
Zetterberg sa att ingen borde vara rädd för att använda begreppet ”etniska svenskar”, som ju väckt vrede och anklagelse om rasism när statsminister Fredrik Reinfeldt använde det för att påpeka att arbetslöshetsstatistiken har koppling till invandring.
Etnologi är en vetenskap, läran om hur olika folk utvecklar och gestaltar sin kulturella gemenskap. Zetterberg sa, ”Ämnet är tema för åtminstone tre institutioner i Stockholm: Etnografiska museet, Nordiska museet och Skansen.”
Det handlar om iakttagelser om hur folk utvecklar sin samhällsgemenskap och har därmed inget med rasism eller hudfärg att göra.
Att detta behöver sägas — och aldrig blivit sagt i dominerande medier efter statsministerns användande av begreppet — är ett exempel på hur trångsynt den svenska samhällsdebatten blivit. Så fort man vill problematisera, jämföra eller analysera något som har med mötet mellan det svenska och omvärlden att göra, kastas det alltid fram indignerade anklagelser om rasism, främlingsfientlighet och islamofobi.
Denna inskränkthet dödar debatten. Den gör oss alla dummare och oförmögna att ta itu med de problem som faktiskt finns.
Det är så korkat att man storknar när medierna utgår från att det bara finns två positioner: antingen är man god som änglar eller så står man på djävulens sida. Inga nyanser, inga analyser, ingen statistik som visar på problem tillåts om ett samhällsperspektiv: invandring. Den som dristar sig till att lyfta fakta eller formulerar nyanser, eller bara tala om vad som är svenska seder, måste räkna med att stämplas som rasist. Den så kallade antirasismen blundar hårt och hoppas att olikheter ska försvinna av sig själv.
När ska detta förbud att se verkligheten i Sverige upphöra? Det underblåser motsättningar snarare än löser upp dem.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen