Stolpe istället för Skavlan

Även Aftonbladets vänsterextrema kultursida uppvisar ett och annat korn av klokskap. När man recenserar en ny bok om den konservative och frie intellektuelle giganten Sven Stolpe avslutas artikeln med en underbar poäng:

Tv skulle i alla fall bli mycket roligare om vi kunde byta ut Skavlan mot en återfödd Sven Stolpe.

Mitt i prick! Vi är så totalt utsvultna på TV som utgår från att tittarna är äldre än tio år och faktiskt kan tänka abstrakt och teoretiskt. Jag blev förvånad när SVT började sända ”Suits” eftersom dialogen i den serien utgår från att tittarna är intelligentare än en femteklassare. Innehållet är visserligen inte alls lika filosofiskt prövande som under glansdagarna för ”House”, men man blir glad av humor och poänger som förutsätter att något finns innanför pannbenet hos publiken.
Detta tillhör absoluta undantag. Till 99 procent är medierna barnprogram som ska förenkla och fördumma vartenda budskap.
Jag har en gammal VHS-kassett när Sven Stolpe var ”Gäst hos Hagge”. Den arge och  intellektuelle gjorde detta lätta underhållningsprogram till ett drama med både humor och bildning. Och om nyfikenhet och ödmjukhet! Den vasse Stolpe berättade att han blivit god vän med den gamle kommunistledaren Hilding Hagberg sedan de blivit grannar i Malexander, Östergötland. Vi har riktigt intressanta diskussioner, erkände Stolpe.
Det kan knappast ha varit diskussioner som tillåtits i dagens medier. Nu ska allt vara förutbestämt, alla ska ha sina självklara roller och språket ska banaliseras intill utplåning. Man får ju inte reta upp någon!! (Inte någon till vänster iallafall.)
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen