Saudisk vapenfabrik en medieanka

Svenska medier har i två dagar blåst upp ”nyheten” att Sverige bygger vapenfabrik i Saudiarabien och att det skulle ske med bulvanföretag.
Men nu visar det sig att ingenting är sant.
Någon vapenfabrik har aldrig funnits planerad. Inget bulvanföretag existerar.
Alltihop är nys. En medieanka.
Det här är ett gigantiskt fiasko för svensk journalistik och för alla de medieföretag som publicerat dessa ogrundade, okontrollerade uppgifter utan att göra någon källkritisk granskning alls.
En enda tidigare FOI-anställd, förmodligen missnöjd, är den enda ”källan”. Det räcker alltså att en enda tidigare anställd yppar konspirationsteorier så går hela medie-Sverige igång och påstår att det är så som denne ende person säger, utan att göra någon faktakoll överhuvudtaget.
Idag har FOI:s generaldirektör kategoriskt avvisat alla påståenden. Försvarsminister Sten Tolgfors har dementerat att något hänt utöver det som framgår av det sju år gamla och helt offentliga samarbetsavtalet med Saudiarabien, ett avtal som alltså tecknades under Göran Perssons regeringstid.
Medierna har slutat ägna sig åt källkritik för att istället vara bärare av skvaller och löst prat.
De senaste två dagarna är en fullständig katastrof för mediebranschen. Men istället för självrannsakan kommer man förmodligen att låtsas som ingenting hänt. Helt sanslöst. Vi behöver granskande medier, men granskning måste vara saklig, seriös och grundas på noggrann källkritik.
Mer: SvD, SvD2, SR, SR2. Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen