Nobelkommittén granskas av länsstyrelsen

På senare år har Nobels fredspris allt oftare gått till högst tvivelaktiga mottagare. Man har kunnat tala om fåntrattarnas triumf. 2005 skrev jag :

Förra året gick Nobels fredspris till en kvinna som planterat några träd i Afrika och som beskyllde väst för att ha skapat aids. Årets fredspris går till en diktaturens tjänare, egyptiern Mohamed el Baradei och det internationella atomenergiorgan, IAEA, som totalt misslyckas med sin uppgift att hindra spridning av atomteknologin till förbrytarregimer.

Därefter har Barack Obama, några dagar efter han vann presidentvalet, tilldelats priset utan att ha gjort några som helst uppoffringar för fred. 
Nobelstiftelsen och dess kommitté för att utse fredspriset lyder under stiftelselagen. Länsstyrelsen i Stockholm har att tillse att stadgarna i stiftelser efterlevs. Nu ifrågasätter länsstyrelsen om Nobelkommittén för fredspriset följer Alfred Nobels intentioner.
Tillsynsmyndigheten har ställt frågor till Nobelstiftelsen, rapporterar Dagens Nyheter.
Det är på tiden.
Länsstyrelsen borde blockera den norska Nobelkommitténs rätt att utse fredspristagare. Under Thorbjørn Jaglands ledning har man grovt misskött sin uppgift.
Nobelstiftelsen och dess norska kommitté måste återgå till Alfred Nobels testamente och utse fredspristagare enligt hans kriterier.
Se mer: DN. (Andra bloggar om , , , , i)

Rulla till toppen